Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vleesconsumptie verminderen, hoe doe je dat?

Makkelijke tips voor eet-geen-dierendag

Als je denkt aan 4 oktober, dan denk je aan dierendag. Toch? De laatste jaren komt er ook steeds meer aandacht voor de zogeheten eet-geen-dierendag. Een dag waarop mensen worden aangemoedigd om hun vleesconsumptie te verminderen. Maar hoe doe je dat als je ook gek bent op een speklapje bij je stamppot?

Deel:

“Vlees eten is niet meer van deze tijd,” hoor je steeds meer. Moeten we dan helemaal stoppen met het eten van vlees? Dat kan een behoorlijk grote stap zijn. Gelukkig helpen alle kleine beetjes. In dit artikel vind je vijf makkelijke tips om je vleesconsumptie te verminderen.

Vleesloze maandag

Alle trends uit de vorige eeuw komen een keer terug, zo ook de Meatless Monday. Het idee is simpel: iedere maandag een vegetarisch menu. Dat kan natuurlijk net zo goed een andere dag zijn, het gaat erom dat je één dag per week het vlees achterwege laat. Zo eet je al snel veertien procent minder vlees. Je hoeft niet per direct alleen maar vegetarisch te gaan eten. Eén dag per week is een heel  mooie start, volgens de Nationale Week Zonder Vlees bespaar je daardoor al grofweg een maand aan douchewater. 

Paddenstoelen

Herfst, herfst, wat heb je te koop? Paddenstoelen! Door hun vleesachtige structuur zijn paddenstoelen een ideale vleesvervanger. Met alle verschillende soorten valt er genoeg te variëren. Maak bijvoorbeeld eens een risotto met kastanjechampignons, je zult zien dat je de kip niet eens mist. Of snijd oesterzwammen in reepjes en bak ze met shoarmakruiden voor in een pitabroodje. Zo heb je in een handomdraai een makkelijke vegetarische maaltijd op tafel staan.

Peulvruchten

Ben je bang dat je zonder vlees niet voldoende eiwitten binnen zult krijgen? Gebruik peulvruchten, zoals linzen, kikkererwten of bonen als vervanger. Daarmee krijg je al gauw twintig gram eiwitten per honderd gram binnen. Net als paddenstoelen zijn peulvruchten  erg veelzijdig en in veel soorten verkrijgbaar. Ook als je op de kleintjes wil letten, zijn bonen een goede optie. En zeg nu eerlijk: wie krijgt er van dit herfstweer geen zin in een grote kom chili sin carne?

Half-om-half

Misschien vind je een maaltijd zonder vlees nog een grote stap, maar wil je wel minderen. Dan zou je eens een ‘hybride’ maaltijd kunnen proberen. Vervang bijvoorbeeld de helft van het vlees in een recept door extra groente, of neem in plaats van twee gehaktballen bij je spinazie één gehaktbal en een ei. Als je dit een paar keer per week doet, kan dit aanzienlijk verschil maken in de grootte van je vleesconsumptie, zonder dat je de smaak van vlees helemaal hoeft te missen.

Vervangers

Trek jij bij het horen van het woord ‘vleesvervangers’ een vies gezicht? Gelukkig zijn ze in de afgelopen jaren flink doorontwikkeld. Sommige vervangers zijn nauwelijks nog te onderscheiden van echt vlees. Probeer er eens een paar uit om erachter te komen welke bij jou in de smaak vallen. In ons gezin zijn vegakroketten bijvoorbeeld favoriet. Door van één of twee soorten vlees standaard de vegetarische variant te kopen eet je al gauw iedere week een portie vlees minder.

Geschreven door

Lonneke Tijhof

--:--