Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Volgens monnik Luigi Gioia kun je overal en altijd bidden…

Monnik Luigi Gioia heeft een missie: hij wil mensen uitdagen om te bidden. Want gebed kan overal, altijd en hoeft helemaal niet lang of heel correct te zijn, zegt hij.

Deel:

Gebed is niet alleen het uitspreken van woorden of het afwerken van een lijstje, het is een houding, zegt de monnik in zijn boek ‘Zeg het tegen God’. Het gebed is er al, het gaat al rond in je hart, waar je ook bent, wat je ook doet, hoe je je ook voelt, dat is de basisregelLaat vooral je ideeën los over de juiste gevoelens, de juiste plek, veel tijd en de perfecte omstandigheden. Gebed kan overal, altijd en hoeft helemaal niet lang of heel correct te zijn. Juist niet, volgens de monnik. Begin gewoon met een gebed van een paar seconden.

Geen quick fix

Als je vervolgens het gebed alleen ziet als een quick fix, iets dat meteen een oplossing geeft voor je probleem, kun je teleurgesteld raken. Luigi Gioia legt uit dat het anders werkt: op lastige momenten of moeilijke omstandigheden kan een simpele kreet om hulp in een gebed je binnenste totaal veranderen, als je daarvoor openstaat. Daardoor groeit er hoop, vertrouwen, vreugde en vrede. “Midden in ons lijden, in onze twijfel ontvangen we soms door dat gebed troost die de ervaring anders maakt. Ook als het lijden of de twijfel niet worden weggenomen.”

Je bent niet alleen

Gebed is een levenshouding: Gioia vergelijkt het met de tune-knop op de radio waarmee je afstemt op de juiste golflengte. Het heeft hem een ander mens gemaakt. “Door het gebed ben ik geen beter mens geworden, mijn leven is niet beter geworden, maar het is de ontdekking dat ik niet alleen ben die alles anders maakt. Dat geloof ik, dat vertrouw ik en dat geeft me vreugde en vrede.”

--:--