Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waar droom je van als je leven op z’n kop staat?

'Als ik Afrika heb gehad, wil ik de rest van de wereld ontdekken'

Als je maandenlang ziek bent (geweest), talloze chemokuren achter de rug hebt en wacht op belangrijke uitslagen, hoe kijk je dan vooruit? Drie jonge mensen delen hun grootste droom.

Deel:

Op safari in Afrika

Dromen_met_kanker_II

“Volgend jaar hoop ik beter te zijn. Dan wil ik langzaam opkrabbelen, geld sparen en met mijn vriend naar Afrika reizen. Ik droom ervan een landcruiser te huren en twee weken te touren en op safari te gaan. Eerder heb ik al een reis gemaakt naar Egypte, maar dat was in een resort. Ik ga liever de wildernis in. Als ik Afrika heb gehad, wil ik de rest van de wereld ontdekken. Het lijkt me vet om naar Thailand en IJsland te gaan, en om husky’s te zien in Finland. Omdat ik ziek ben, kan ik nu niet naar school. Straks wil ik de automonteursopleiding afmaken en later wil ik sleutelen aan auto’s. Alleen oude auto’s hoor, met die nieuwe tesla’s heb ik niets. En als ik nog ouder ben, hoop ik een gezin te hebben waar alles goed mee gaat.” 

Luke Wolf (16) heeft uitgezaaide botkanker. 

Schilderen op je gezicht

Dromen_met_kanker_IIIII

“Ik droom van een fijne, gezonde toekomst. Met een leuk huis, een man en kinderen. En ik zou graag een make-uplijn willen beginnen en visagiste worden. In mijn droom heb ik een make-upwinkel in het winkelcentrum, het liefst met mijn eigen kledinglijn erbij. Toen ik een klein meisje was, hield ik al van make-up. Jezelf opmaken is als schilderen op je gezicht. Geweldiger kan toch niet? Tijdens en na de chemokuren had ik geen energie om mezelf op te maken. Als ik wel energie had, ging ik meteen naar de drogisterij om make-up te kopen. Dan wist mijn moeder dat ik goed in mijn vel zat.

Sommige mensen dragen enorm veel make-up. Ik heb eigenlijk maar weinig op. Iedere ochtend ben ik er een kwartiertje mee bezig. Ik vind het leuk om steeds nieuwe dingen te proberen en ik kijk video’s op YouTube om inspiratie op te doen. Inmiddels heb ik een hele collectie schoonheidsproducten. M’n zussen stelen weleens wat, maar ze weten er lang niet zo veel vanaf als ik. Als ik niet opgemaakt ben, voel ik me nog steeds Danique. Maar zonder make-up naar school? Dat zal ik nooit doen.” 

Danique van Beijnum (16) herstelt van uitgezaaide botkanker. 

Mijn eigen kinderboerderij

Dromen_met_kanker_IIII

“Als ik nu een droom zou mogen laten uitkomen, zou ik een dag in de dierentuin met een dierenverzorger willen meelopen om te kijken hoe hij de dieren voert. Pinguïns vind ik bijvoorbeeld heel leuk, en schildpadden ook. En giraffen. Van dieren word ik heel blij. Ik vind het ook leuk om ze te tekenen; pas heb ik een mooie flamingo gemaakt. Toen ik in het ziekenhuis lag, kwam er een keer een meneer tekenen. Hij maakte leeuwen, tijgers en een olifant. Een giraffe kon hij niet tekenen, want zijn nek was te lang voor het papier, haha. 

Later wil ik een eigen kinderboerderij hebben. Voor papa en mama bouw ik een gebouwtje op de boerderij, zodat zij dichtbij kunnen wonen. Dan koop ik leuke kippen en cavia’s en allemaal kleine knuffeldieren. En ik bouw een winkeltje. Daar ga ik mijn eigen koekjes en taarten verkopen. Dan kan ik de ene dag met de kinderen op de boerderij spelen, de andere dag in mijn winkel werken en weer een andere dag op de dieren passen. Iedereen mag komen, maar op één speciale dag in het jaar is mijn kinderboerderij speciaal geopend voor zieke kinderen.” 

Jos de Jong (10) herstelt van een hersentumor. 

Tekst Aliene Boele; Beeld: Ruben Timman

--:--