Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom Renze Klamer bij BNNVARA gaat werken

'Ik blijf elke dag nog een beetje aan de EO denken'

Hij begon als stagiair, en eindigde als presentator bij de EO. Nu vertrekt Renze Klamer (1989), om in september een nieuwe uitdaging aan te gaan bij omroep BNNVARA.

Deel:

Een mooi wapenfeit van Renze: hij heeft ooit dominee Arie van der Veer leren twitteren. Dat deed hij op een Nederland Zingt-reis in 2009, nadat Renze was begonnen als marketeer bij de EO. Daarvoor had hij voor zijn economische studie al stage gelopen bij de online evangelisatiecursus Waarom Jezus. “Ik weet nog dat ik een mooie mail kreeg van Arie", vertelt Renze. "Hij schreef: 'Dag Renze, ik hoop veel van je te mogen leren in Berlijn.' Ik vond het bijzonder dat iemand met zo’n grote status in de omroepwereld zo openstond voor een les van een groentje als ik.”

Het twitteren lukte. Renze zette vervolgens het EO-magazine op, destijds een online interactief tijdschrift voor EO-leden, met interviews, kijkjes achter de schermen en spelletjes. Totdat hij de kans kreeg te gaan presenteren.

Lees ook: 'Ik heb veel geluk. Soms denk ik: het raakt een keer op'
Lees ook: 'Ik heb veel geluk. Soms denk ik: het raakt een keer op'

Hoe werd jouw presentatietalent ontdekt bij de EO?
“Dat begon in 2010, toen ik werd gevraagd om op de Nederland Zingt-dag korte filmpjes voor de website te presenteren. Hierna hoorde ik van een screening voor nieuw presentatietalent, waarna ik met een aantal anderen verschillende presentatietrainingen mocht volgen. Tegelijkertijd deed ik ervaring op, door nachtradio te maken op Radio 1. Ook deed ik de duopresentatie van de Jongerendag. Daar moest ik Pearl, met wie ik inmiddels getrouwd ben, interviewen. We waren toen aan het daten, maar dat wist niemand. Ik weet nog hoe lastig het was me te concentreren, haha. In 2013 werd ik invaller bij Dit is de Dag op NPO Radio 1. De eerste keer dat ik Tijs van den Brink verving, ging de uitzending over de opstanden in Egypte. Dat was wel spannend, omdat je bij zo’n onderwerp geen fouten kunt maken. Vanaf het jaar daarna ben ik fulltime gaan presenteren, onder meer bij Dit is de Dag en Langs de Lijn en Omstreken.”

Journalistieke televisie

Je begon bij een online evangelisatiecursus bij de EO, en nu ga je naar de seculiere omroep BNNVARA om televisie te gaan maken. Waarom wilde je dit graag?
“Radio heeft heel veel voordelen en ik zou het zonde vinden als ik het nooit meer kan doen. Het heeft ook pluspunten ten opzichte van tv, zoals de ontspannen sfeer. Maar televisie heeft wel veel meer impact, je kunt het gesprek van de dag bepalen. Bovendien viel mij op dat sinds de omroepfusies de EO als niet-gefuseerde omroep steeds meer werd gevraagd om programma’s over expliciet christelijke onderwerpen te maken. Veel journalistieke titels die we op tv hadden, zoals Knevel & Van den Brink en Moraalridders, zijn toen verdwenen. Terwijl juist die journalistieke programma’s meer passen bij mijn ambities.  

Toen dacht ik: als ik dit wil, is de EO dan nog een goede plek voor mij om te groeien? Bij BNNVARA ga ik een talkshow maken op NPO 1 Extra, een van de themakanalen van de NPO. Op dit kanaal heb ik eerder al een Passion Aftertalk gemaakt, die precies na de uitzending van The Passion kwam. We merkten dat veel mensen doorschakelden. Ik hoop dat mensen dat nu ook gaan doen met deze nieuwe talkshow, die vanaf dit najaar na het NOS Journaal van 8 uur 's avonds wordt uitgezonden. Het wordt een nieuwsshow, waarin we vooral naar nieuwe talenten zoeken om het nieuws te duiden.”

Drone

Wat is je mooiste herinnering aan de EO?
“Een concrete herinnering vind ik lastig om te noemen, omdat ik veel moois heb meegemaakt. Maar zie je dit litteken op mijn vinger? Dat heb ik opgelopen op de laatste EO-ledenreis naar Israël. Ik had een drone meegenomen om mooie beelden vanuit de lucht te maken. Op een gegeven moment moest ik hem laten landen. Dat was lastig, want we zaten op een boot op het Meer van Galilea en een drone kan niet op een bewegend voorwerp landen. Daarom moest ik hem uit de lucht grijpen waardoor de drone mijn hand verwondde en ik nu dit litteken heb. Het zit op de hand waarmee ik schrijf, dus zo kan ik elke dag nog een beetje aan de EO blijven denken.”

Beeld: Willem Jan de Bruin

--:--