Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wandel of fiets langs de opnamelocaties van 'De Joodse Raad' in Amsterdam

Bezoek de 13 locaties waar verschillende scènes van 'De Joodse Raad' zijn opgenomen

In een reactie onder een instagrampost over de opnamelocaties werd een route langs de locaties geopperd. Dat vonden wij zo'n goed idee dat we ons best hebben gedaan een route samen te stellen met een aantal herkenbare scenes uit de serie.

Deel:

De route is opgedeeld in 2 delen. Deel 1 bestaat uit locaties die redelijk dicht bij elkaar liggen en is in 25 minuten te fietsen. Deel 2 begint wat verder weg van deel 1 en is vanaf het laatste punt van deel 1 in totaal 40 minuten fietsen. Ontdek de route en welke scenes waar zijn opgenomen. Vergelijk de afbeeldingen uit de serie met hoe de locaties er nu uitzien.

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Disclaimer: Een aantal locaties zijn woningen. Wees netjes als je bij de locaties bent. Stap niet zomaar zonder toestemming naar binnen en laat geen rommel achter.

Deel 1 (24 minuten fietsen / 1 uur en 5 min lopen) 6,2 km

Klik hier voor de route.

Locatie 1: Paleis van de Weemoed

In aflevering 1 vraagt Emiel in dit café Rebecca ten huwelijk. In dit café komen veel Joodse jongeren. En dan valt de WA (Weerbaarheidsafdeling: de knokploeg van de NSB) binnen. Een spannende scène waarvan het gevolg nog later in de aflevering te zien is.

Jr route Locatie 1

Locatie 2: Peperstraat/Peperbrug

Later in de eerste aflevering zie je hoe Emiel wordt opgepakt nadat hij zijn identiteitsbewijs laat zien. Dit is opgenomen bij de Peperbrug. Rebecca en Emiel mogen de wijk niet uit en hij wordt verdacht van meevechten tegen de WA. De scène van dat gevecht is opgenomen bij locatie 3.

JR route locatie 2

Locatie 3: Waterlooplein

De inval bij het café (opgenomen bij locatie 1) mondt uit op een knokpartij tussen de Joodse arbeiders en WA’ers. Emiel en Rebecca zijn in dit geval op het verkeerde moment op de verkeerde plek. De knokpartij is op deze locatie opgenomen.

JR route locatie 3

Locatie 4: Stichting de Burcht

Voor dit gebouw zie je in aflevering 1 een groep mensen op de trap staan. Ze willen naar binnen want Abraham Asscher geeft een toespraak in opdracht van de bezetter over de maatregelen die genomen worden. Deze maatregelen moeten de rust in Amsterdam laten wederkeren na de agressieve uitspattingen bij Cafe Alcazar. Abraham zegt dat het van cruciaal belang is om op de hoogte blijven van maatregelen van De Raad. En dat start met de aankondiging om alle wapens in te leveren.

Jr route locatie 5

Locatie 5: Nieuwe Keizersgracht

Hier is in de serie en was in de oorlog het hoofdkantoor van de Joodse Raad gevestigd. Vanaf 15 oktober 1941 was het pand aan de Nieuwe Keizersgracht 58 ingericht als het hoofdkantoor. Zoek de verschillen van dit pand in de serie en hoe het er nu uitziet.

JR route locatie 6

Locatie 6: Oosterpark

De scene uit aflevering 4 waarin Virrie een Joodse baby in een rieten mand uit het ziekenhuis smokkelt. In het Oosterpark staat een vrouw te wachten op de baby. Zij brengt de baby in veiligheid.

JR route locatie 7

Locatie 7: Eikenplein

Het Elizabeth gebouw hier op het Eikenplein is in de serie het ziekenhuis waar Virrie werkt. Voor dit gebouw vraagt Piet in aflevering 2 aan Virrie om medicijnen te smokkelen voor zijn ondergedoken vrienden.

Jr route locatie 8

Deel 2 (40 minuten fietsen / 2 uur en 20 minuten lopen) 11,2 km

Vanaf locatie 7: Eikenplein
Klik hier voor de route.

Locatie 8: Emmaplein

Als Virrie aan het begin van de eerste aflevering naar huis loopt en haar nieuwe kapsel laat zien aan het gezin Cohen zie je het huis aan het Emmaplein waar ze naar binnen loopt.

JR route locatie 9

Locatie 9: Johannes Verhulststraat

In deze straat staat in aflevering 5 het huis van Virrie. Er wordt aangebeld door Piet en Esther. Ze zoeken het kind van Esther dat is weg gesmokkeld. Virrie weet over welk kind het gaat: Bruno, hij is naar Limburg gebracht.

JR route Locatie 10

Locatie 10: Cafe Welling

In de laatste aflevering zien Virrie en Piet elkaar nog een keer. Esther woont tijdelijk bij Virrie, ze gaan Bruno, de zoon van Esther, in Limburg ophalen. Virrie heeft contact met de gastouders van Bruno. Piet vindt het geweldig wat Virrie doet en geeft haar het compliment dat ze zo geweldig in elkaar zit. Maar dan vertelt hij dat hij een klacht tegen David Cohen heeft ingediend bij de zuiveringscommissie. Piet verdedigt zich nog dat Virrie nooit de dochter van David Cohen is geweest. Maar Virrie gaat er tegenin: "Ik ben wel de dochter van David Cohen, hij is mijn vader."

JR route locatie 11

Locatie 11: Alexander Boersstraat

In deze straat staat in de serie het huis van Samuel. Hij ziet in aflevering 3 vanuit zijn slaapkamerraam een razzia gebeuren op straat. Terwijl hij zich aankleedt hoort hij de Duitsers naar boven rennen en gaat de deur open.

JR route locatie 12

Locatie 12: Van Oldenbarneveldtplein

In aflevering 1 zien we hoe een plein volloopt met jonge mannen die onder schot wordt gehouden. De eerste razzia waarbij een groep jonge mannen wordt opgepakt.

JR route locatie 13

Locatie 13: Restaurant-Cafe Scheltema

In de eerste aflevering gaat Virrie naar een studentenfeest in het studentencafé. Daar ziet ze het kersverse verloofde stel Emiel en Rebecca die haar voorstellen aan Piet. Piet studeert rechten en is een vriend van Emiel. Hij laat meteen weten dat hij het niet eens is met de werkwijze van de Joodse Raad: "Kun je net zo goed meteen voor de Duitsers gaan werken."

JR route Locatie 14

Geschreven door

Sander van der Veen

--:--