Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat hebben Eva, Netflix en prinses Diana gemeen?

Zes kenmerkende gebeurtenissen in het jaar dat Eva werd opgericht

1997: het eerste jaar van Eva. Maar de geboorte van ons magazine was niet het enige dat in dat jaar gebeurde. Wist jij dat deze zes gebeurtenissen ook allemaal in het eerste jaar van Eva plaatsvonden?

Deel:

1. It giet oan!

Op 4 januari 1997 vond de vijftiende Elfstedentocht plaats. Daarvoor kon de Elfstedentocht maar liefst elf jaar niet plaatsvinden, dus je kunt je voorstellen dat de euforie groot was toen de woorden ‘It giet oan!’ uitgesproken werden. De tocht werd dit jaar gewonnen door Henk Angenent bij de mannen en Klasina Seinstra bij de vrouwen. Hoofdredacteur Griëtte sprak met Klasina over deze bijzondere dag uit haar leven.

2. Dolly: het gekloonde schaap

1997 was ook voor wetenschappers een bijzonder jaar. Op 22 februari 1997 werd bekendgemaakt dat de allereerste kloon van een volwassen zoogdier geboren was: schaap Dolly. Dit wereldberoemde schaap kwam voort uit drie moederschapen: één voor het eitje, één voor het DNA en één voor het uitdragen van het embryo. Daarvoor was het al gelukt om dieren te klonen, maar Dolly was het eerste dier dat gekloond kon worden uit een volwassen cel. Dolly heeft een gezond leven geleid, totdat ze in 2003 overleed door een longziekte. Je kunt Dolly, die na haar dood is opgezet, zien in het Scottish National Museum in Edinburgh.

3. De release van Titanic

Wie heeft deze film niet gezien? De beroemde productie, die voor hoofdrolspeler Leonardo DiCaprio een doorbraak in zijn carrière betekende, was de populairste film van 1997. De film won elf Oscars. Toch verliepen de opnames niet zonder slag of stoot. Verschillende acteurs raakten gewond bij stunts en doordat mensen urenlang in het koude water lagen, liepen sommigen verkoudheden en nierinfecties op.

4. Prinses Diana overleden

Het ongeluk waarbij prinses Diana om het leven kwam, op 31 augustus 1997, zette de hele wereld op zijn kop. Diana zat samen met haar vriend (Dodi Al-Fayed), chauffeur en een lijfwacht in de auto die werd achtervolgd door paparazzi. Toen ze met hoge snelheid een tunnel inreden, verloor de chauffeur de macht over het stuur, waardoor de auto tegen een steunpilaar reed. Prinses Diana leefde nog toen ze naar het ziekenhuis werd gebracht, maar overleed later in de nacht alsnog. De lijfwacht was de enige die het ongeluk overleefde. Er zijn verschillende theorieën over wat er die nacht precies is gebeurd, maar het is in ieder geval een feit dat de dood van de prinses voor veel mensen voelde als een persoonlijk verlies.

5. Voltooiing van de Deltawerken

Toen de toenmalige koningin Beatrix in mei 1997 de Maeslantkering officieel in gebruik stelde, betekende dat het einde van jarenlang ontwerpen en bouwen aan de Deltawerken. Vanaf nu was Nederland een stuk beter beschermd tegen overstromingen door dit verdedigingssysteem. Niet alleen Nederlanders zijn onder de indruk van de Deltawerken. Ook internationaal trekken ze veel aandacht. De Deltawerken zijn zelfs tot één van de zeven moderne wereldwonderen verklaard!

6. De oprichting van Netflix

Je zult het misschien niet geloven, maar ook Netflix stamt uit 1997. Toen ging dat natuurlijk wel heel anders dan nu. De Amerikaan Reed Hastings kwam met het idee om Netflix te beginnen nadat hij zelf een boete moest betalen voor een film die hij te laat had teruggebracht. In de beginjaren van Netflix kon je voor onbepaalde tijd een dvd huren. Die kwam dan in een rode envelop via de post naar je toe. Wanneer je je dvd terug had gestuurd, stuurde Netflix de volgende uit je interesselijstje op. Op een gegeven moment heeft Netflix de overstap gemaakt naar het streaming-on-demandformat dat we nu kennen. Tot 2010 was Netflix alleen actief in de VS, en sinds september 2013 kunnen ook wij in Nederland meegenieten.

Bekijk ook: Nostalgie: Eva's covers door de jaren heen

Geschreven door

Ruth Blankesteijn-Petri

--:--