Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat vinden en voelen tienermeiden nou echt?

Chica is een veilige plek waar je gehoord wordt

Opgroeien gaat met vallen en opstaan, juist in de puberteit verandert er van alles zowel in je hoofd als in en aan je lijf. Daarom wil de EO met het nieuwe platform ‘CHICA’ een veilige plek creëren waar meiden tussen de negen en veertien jaar zich gehoord en serieus genomen voelen.

Deel:

Een plek waar zij de vrijheid voelen om hun vragen te stellen en hun ervaringen te delen met anderen. ‘CHICA’ is voor, door en over meiden en te vinden op Instagram, Youtube en NPO Zapp.

Tienertijd

EO-presentatorenAnne-Mar Zwart, Rachel Rosier en Anne Appelo gaan met meiden (Chica’s) in gesprek over allerlei onderwerpen waar meiden aan het begin van hun tienertijd mee te maken krijgen. Door vragen te stellen die soms misschien een beetje spannend zijn en hun eigen ervaringen te delen creëren zij openheid over belangrijke onderwerpen. Op een ongedwongen manier proberen zij gesprekken over wat je voelt en wat je vindt onder jonge meiden te normaliseren.

Het komt goed

Anne-Mar: “Al jaren droom ik ervan dat we als EO een plek kunnen bieden waar jonge meiden al hun vragen kunnen stellen en waar ze een goed en eerlijk antwoord kunnen krijgen. Ik weet dat ik daar zelfveel aan had gehad, een plek waar je kunt vragen wat je niet eens aan je moeder of beste vriendin durft te vragen. Hoe gaaf dat nu ‘CHICA’ zo’n plek kan zijn! Ik wil opgroeiende meiden vertellen: het komt goed, het hoort er allemaal bij en je bent niet alleen!”

Rachel: “Ik voelde me als jong meisje altijd een beetje ‘anders’. Ik droeg gekke kleding, en ik vond andere dingen leuk dan mijn leeftijdsgenootjes.  Als volwassene kijk ik met veel meer mildheid naar mezelf als jonge meid. Ik hoop in ‘CHICA’ een grote zus te zijn voor alle meisjes die zich, net als ik vroeger, een buitenbeentje voelen”

Wekelijkse thema’s

Ieder weekend wordt er op Instagram een nieuw onderwerp geïntroduceerd waar het die hele week over zal gaan. Anne Appelo is enthousiast over de thema’s die aan bod komen: “Bij ‘CHICA’ laten we veel verschillende onderwerpen aan bod komen zoals onzekerheden, ongesteldheid, fashion, jongens, wel of niet erbij horen, intimidatie, haatreacties en nog meer. Ik weet dat ik zelf als kind met een donkere huidskleur en afro-haar heel erg behoefte had aan een gezellige en veilige plek waar je als meisje terecht kan met al je vragen en ervaringen. Ik vind het daarom extra tof en bijzonder dat we nu met ‘CHICA’ alle jonge meiden in Nederland zo'n plek kunnen bieden.”

Met de komst van ‘CHICA’ verdwijnt Hip voor Nop. Het Instagram kanaal is veranderd in @CHICA.nl “Naast fashion worden nu ook andere actuele onderwerpen besproken om de doelgroep te inspireren.”

YouTube serie

Op Youtube spreken de presentatrices iedere maandag met een wisselend meidenpanel en experts over het themaonderwerp van die week. Hieraan werken influencers zoals Marije Zuurveld, Lisanne Dijkstra, Emma Keuven, Noël van Kleef en Gioia Parijsmee. Iedere vrijdag is die aflevering om 18:00 uur bij de EO op NPO Zapp te zien.

Kijk de YouTube serie
Kijk de YouTube serie

Stichting Chris

Om extra expertise in te zetten bij het nieuwe platform werkt de EO onder andere samen met Stichting Chris, die kinderen en jongeren anonieme hulp, bemoediging en advies biedt. Medewerkers van die stichting zijn betrokken bij de moderatie van de reacties en berichten van tieners die binnenkomen bij CHICA. Ook worden tieners doorverwezen naar Stichting Chris wanneer blijkt dat een tiener hulp nodig heeft.

Magazine

Naast het Instagramaccount en de Youtube en NPO Zapp-serie wordt er later dit jaar ook een magazine voor tienermeiden uitgegeven. Het magazine gaat over het themazelfvertrouwen en het bevat veel fun, handige tips en DIY’s naast herkenbare situaties van Rachel, Anne, Anne-Mar en influencers.

chica eo
--:--