Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'We gaan ze halen' moet landen in Athene, maar wil verder per ferry

"We zijn nog niet verslagen, we zijn onderweg!"

Het vliegtuig van ‘We gaan ze halen’ dat vandaag op Lesbos zou arriveren om vluchtelingen halen, moest gedwongen uitwijken naar het vliegveld van Athene. Inmiddels onderneemt de actiegroep pogingen om alsnog op Lesbos te komen, maar dan per ferry.

Deel:

“Er lijkt politieke druk te zijn uitgeoefend om te voorkomen dat we op Lesbos zouden landen," reageert Rikko Voorberg, een van de drijvende krachten achter het initiatief We gaan ze halen. Met een gehuurde Boeing 189 wilde de actiegroep vluchtelingen uit het voormalige kamp bij Moria op Lesbos oppikken. Voorberg: “Ze hebben geprobeerd ons terug te laten vliegen naar Rotterdam. Dat wilden we niet, dus we zijn uitgestapt. Het lijkt er nu op dat we toch naar Lesbos kunnen, maar dan met de veerboot. We zijn bezig dat te regelen. We willen er in ieder geval zijn.” Het team bekijkt nu hoe ze hun missie om mensen te halen, kunnen vervolgen. “De mensen weten van onze komst. We zijn nog niet verslagen, we zijn onderweg!”

De Grieken willen wel. Het is nu aan de staatssecretaris.

Wat er achter de schermen is gebeurd, is op dit moment nog onduidelijk. Voorberg: “Het geld dat vele burgers hadden geïnvesteerd in het vliegtuig, is hen ontnomen; door de Nederlandse dan wel de Griekse overheid. Ik weet op dit moment niet wie er precies achter dit besluit zit.” Het AD meldde vanmiddag dat het Nederlandse Ministerie van Justitie en Veiligheid geen contact zegt te hebben gehad met Griekenland. “Het is een zaak van de Grieken," zou een woordvoerder van het ministerie hebben aangegeven.

"De keus ligt bij de staatssecretaris," gaf Voorberg afgelopen zondag aan in het programma Dit is de zondag. "De Grieken willen wel. Het is uiteindelijk aan de Nederlandse regering om te zeggen: selecteer de mensen en haal ze naar hier. De staatssecretaris werkt nog niet mee. We begrijpen dat ze nog niet meteen 'ja' zegt, maar we hebben alles aan haar uitgelegd. Griekse politieke partijen staan achter ons. En er zijn veel burgers betrokken die dit vliegtuig hebben gehuurd. Het is gewoon ontzettend hard nodig."

Tekst: Lars Jacobusse
Beeld: NOS

--:--