Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wie heeft de schaar in de oven gelegd?

Blog van Corien Oranje

Pak een ovenschaal, gooi er cherrytomaatjes, knoflook en een blok feta in, besprenkel het geheel met olie en bak in de oven tot de tomaten gebarsten zijn. Gooi het geheel door je net gekookte pasta, en klaar ben je.

Deel:

Het Baked Feta Pasta-recept dat viral ging op TikTok is ideaal voor luie kokers, dus het verschijnt hier nogal vaak op tafel.
Maar dan begint onze oven kuren te vertonen. Er komt rook uit, en het ruikt in de keuken meer naar een chemische fabriek dan naar een restaurant. Ligt het aan de paprikapoeder die ik over de tomaatjes heb gestrooid? Heb ik de oven te heet gezet, of is dit het teken dat ik de kapotte rubberen rand van de deur eindelijk moet vervangen? Ik heb geen idee. De tomaatjes zijn gebarsten, dus het eten is klaar.

Maar sommige problemen verdwijnen niet als je ze negeert. Een paar dagen later gebeurt het weer. Bij hetzelfde recept. “Wat een stank”, zegt zoon nummer drie. “En die zwarte rook. Is dat wel normaal?”

“Ik denk dat hij stuk is”, antwoord ik.
Zoon schijnt met de zaklamp van zijn telefoon in de oven. “Er ligt iets in.”
Hij heeft gelijk. Ik kom meteen in actie. Met een spatel schep ik het voorwerp eruit. Ik verwacht dat het een stuk oude pizza is, maar het is een schaar. In vergaande staat van ontbinding. Het plastic is volkomen gesmolten, alleen de twee ijzertjes zijn nog intact. Ik leg het voorzichtig in een glazen schaaltje. De oven blijft stinken. Er liggen waarschijnlijk nog restanten schaar in.
Ik spuit er wat schoonmaakmiddel in, dat meteen sissend opdroogt. Een schaaltje water dan? Alleen maar meer rook. Mijn zoon kijkt hoofdschuddend toe. “Mam. Serieus?”

Nu moet ik laten zien dat ik de boel onder controle heb. Dat ik als verantwoordelijke volwassene weet wat ik doe. Ik maak een doekje nat, en duw het met de spatel heen en weer over de onderplaat van de oven. Het komt er zwart uit. Maar de oven is schoner dan hij in jaren geweest is. Nog even de tomaatjes laten barsten, en dan kunnen we eten. 

De vraag is alleen wie die schaar in de oven heeft gelegd. Tot op heden heeft zich niemand gemeld.

Geschreven door

Corien Oranje

--:--