Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wie is William Spaaij, de acteur die Jezus speelt in 'The Passion'?

The Passion, donderdag 28 maart, 20.33 uur, NPO 1

Hij is onder meer bekend van zijn rollen in de musicals Grease, Mary Poppins en The Sound of Music. Binnenkort kan William Spaaij een nieuwe rol toevoegen aan zijn lijstje, want hij speelt dit jaar Jezus in het KRO-NCRV-programma The Passion. “Ik heb ter voorbereiding de kinderbijbel gelezen en vorige edities teruggekeken.”

Deel:

1. Hoe is het om Jezus te spelen in The Passion?

“Dat is bijna niet te omschrijven, omdat het zo groots is. Daarom maak ik het klein, door bijvoorbeeld grapjes erover te maken. Deze rol is zo buiten proportie, dat het op een gegeven moment grappig wordt. Hierdoor wordt het voor mezelf ook menselijker.”

2. Hoe heb je je voorbereid op de rol?

“Ik heb de kinderbijbel gelezen. Dat was heel effectief. Als volwassene met m’n eigen bagage kan ik de Bijbel op mijn manier interpreteren. Het lezen van de kinderbijbel heeft mij weer bij de basis gebracht. Daarnaast heb ik voorgaande edities van The Passion opnieuw bekeken. Je kijkt er toch anders naar als je er zelf in gaat spelen. Ik kies in deze editie voor de rol van een vrij energieke Jezus.”

3. Ben je gelovig opgevoed?

“Nee, maar geloven speelt wel een rol in mijn leven. Ik had als jongetje al interesse in het heelal en het universum, het grootse. Dat uitte zich later in onderzoek naar mezelf en mijn bewustzijn. Daar hoort bijvoorbeeld ook het lezen van spirituele boeken bij.”

4. Wie bewonder je?

“Momenteel bewonder ik alle ouders. Ik ben recent vader geworden en daardoor komt er een heel nieuwe dimensie in mijn leven bij. Ik heb me zo goed mogelijk voorbereid op het vaderschap, maar in de praktijk kom je zoveel meer tegen. Zeker als je als ouders bijvoorbeeld allebei door griep op bed ligt, dan besef je hoeveel werk er blijft liggen. Daardoor krijg ik extra respect voor alle ouders.”

5. Wat is de lekkerste file-muziek?

“Ik vind van alles en nog wat mooi. Vaak draai ik een album helemaal grijs en daarna heb ik het wel weer gehoord. Als ik iets moet kiezen, ga ik voor jazz. Dat kan gaan van Frank Sinatra, Gregory Porter tot Michael Bublé. De klassiekers gaan er altijd goed in.”

6. Om welke gunst zou je Jezus willen vragen?

“Om terug te komen. Laatst dacht ik na over de uitspraak van Nietzsche dat God dood is en wij daar als mensen verantwoordelijk voor zijn. In dit vluchtige bestaan missen we echte aandacht voor zaken. Als Jezus terug zou komen, beseffen we misschien weer even wat écht geluk is. Dan nestelt het geloof zich hopelijk ook weer. Ik ben ervan overtuigd dat geloven een essentieel onderdeel is van ons mens-zijn, dat het ons verbindt.”

7. Hoe besteed je een vrije avond het liefst?

“Nu ik vader ben geworden, is die invulling compleet veranderd. Ik vind de relatie met mijn zoon essentieel, maar ik vind de relatie met mijn vrouw minstens zo belangrijk. Wij zijn een duo en we moeten met elkaar blijven communiceren. Daarom besteed ik mijn vrije avond graag met mijn wederhelft. Dat kan gaan van een goed gesprek op de bank tot een avondje uit.”

Wat weet jij over Pasen? | Doe de quiz!

Wat weet jij over Pasen? | Doe de quiz!

Ken jij alle ins en outs van het paasverhaal? Of denk je bij Pasen: 'Wat vieren we eigenlijk?'. Test in 8 vragen jouw kennis van Pasen en ontvang een gratis cadeautje naar keuze!

Doe mee!
--:--