Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wielerfans opgelet: deze documentaire over Biniam Girmay wil je zien!

Kijk de documentaire 'This is my moment' op 30 juni op NPO 2

De 24-jarige Biniam Girmay uit Eritrea had een droom: meedoen aan de Tour de France. Zou het hem lukken om ooit een plek te bemachtigen in het peloton van deze prestigieuze wielerwedstrijd? In de EO-documentaire 'This is my moment' volg je Girmay vanaf 2018. Je ziet zijn harde werk, de struikelblokken én zijn succes. In 2023 nam hij voor het eerst deel aan de Tour; later deze maand mikt hij op succes tijdens zijn tweede deelname aan de Ronde van Frankrijk. Lukt het hem een etappe op zijn naam te schrijven?

Deel:

In de documentaire van Lieven Corthouts leer je Biniam Girmay kennen als hij 17 jaar is. Jarenlang dacht hij dat de Tour alleen voor Europese of witte wielrenners was, omdat in de meer dan 100 edities slechts een handjevol deelnemers zwart was. Om zijn grootste droom waar te maken, hoopt Girmay daarom op een plekje in een Europese profploeg.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Kijkje in de Afrikaanse wielerwereld

Corthouts volgde het persoonlijke- en professionele leven van Biniam ruim zes jaar lang. En doordat Biniam ook zijn eigen proces heeft gefilmd, komt het persoonlijke portret nóg dichterbij. Zo krijg je in de EOdoc This is my moment een zeldzaam kijkje in het leven van Biniam én in de Afrikaanse wielerwereld.

Je ontdekt hoe het wielertalent steeds beter wordt en ziet hoe de Europese visumprocedure een constant struikelblok blijkt. Ook zie je persoonlijke hoogtepunten uit Girmays leven: zo stapt hij in het huwelijksbootje én wordt hij vader. Maar juist op die momenten eist de afstand van 6.000 kilometer zijn tol...

Girmay wint klassieker

Tegen alle verwachtingen in, klimt Biniam op in het internationale klassement. Op 21 jarige leeftijd wint hij zijn eerste 'Klassieker': Gent-Wevelgem. Daarmee bewijst hij dat Afrikaanse renners kunnen winnen en wordt hij van de ene op de andere dag een wielerheld. Zal Biniam Girmay het wielrennen voor altijd veranderen?

Kijk 'This is my moment' tijdens de Tour

Deze wielerdocumentaire wordt uitgezonden op de tweede dag van de Tour van 2024. Je ziet de EOdoc 'This is my moment' op 30 juni om 22.05 uur bij de EO op NPO 2. Later kijken? Ontdek de docu dan op NPO Start.

--:--