Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Willem-Alexander bezoekt VN-waterconferentie

'Water heeft nog steeds zijn passie'

Toen koning Willem-Alexander nog kroonprins was, zette hij zich jarenlang in voor watermanagement. Hoewel hij voor zijn inhuldiging als koning zijn functies op dit terrein moest neerleggen, heeft hij nog altijd een passie voor het onderwerp.

Deel:

Op woensdag 22 maart houdt hij een toespraak bij de opening van de VN-waterconferentie in New York. Als troonopvolger moet je er nu eenmaal een serieuze belangstelling op na houden. Zo kun je je nuttig maken totdat je aan de beurt bent om de troon te bestijgen. Jeroen Snel van Blauw Bloed herinnert zich nog goed hoe Willem-Alexander met de mededeling kwam. “In 1997 – de kroonprins is dan 30 – komt hij in een tv-interview met een verrassende mededeling. Het onderwerp waarin hij zich wil gaan verdiepen, is watermanagement. ‘Pardon?’ reageert interviewer Paul Witteman verbaasd.”

Op advies van Claus

“Hoewel het toen uit de lucht leek te komen vallen, bleek het een fantastisch onderwerp. Water is een eerste levensbehoefte. Het was een wijze raad van zijn vader, prins Claus, om zich hierin te specialiseren. Overal op de wereld hebben mensen ermee te maken, ook nu weer in deze tijd van klimaatverandering.”

Te veel of te weinig water

“De situatie verschilt per land, maar water is overal belangrijk, of je er nu te veel of te weinig van hebt, of je geen goed drinkwater hebt of te weinig toegang tot sanitaire voorzieningen”, legt Jeroen uit. “Vergeet niet, zelf zijn we een ‘waterland’ dat nooit met dit onderwerp klaar is. We hebben net de Watersnood van 1953 herdacht en moeten serieus naar de toekomst kijken.”

Heeft het Willem-Alexander ook gevormd voor het ambt?
“Zeker, ook gezien de internationale contacten. Willem-Alexander was onder meer voorzitter van de Adviesraad voor Water
en Sanitatie: United Nations Secretary General’s Advisory Board on Water and Sanitation (UNSGAB). Dit is een belangrijke VN-adviesraad op het gebied van schoon drinkwater, sanitatie. Dat heeft hem in VN-verband een netwerk opgeleverd dat ook voor zijn latere leven interessant bleek. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor zijn lidmaatschap van het Internationaal Olympisch Comité. Zo leer je mensen kennen die je later ook weer tegenkomt, als zij inmiddels ook andere, belangrijke functies bekleden.”

Innovatieve oplossingen

Deze conferentie in New York gaat over innovatieve oplossingen voor waterproblemen van nu en in de toekomst. “Willem-Alexander vindt het leuk om naar die conferentie te gaan. Dit onderwerp is altijd een van zijn passies gebleven. Hij kijkt er vast naar uit om zijn oude contacten weer te zien en zijn expertise te delen.”

Is het ook een mooi stukje ‘Holland-promotie’?
“Ik ben er ook van overtuigd dat hij met dit soort optredens het land wil dienen. Dat klinkt misschien wel erg groots als je het afzet tegen de missers die hij soms ook heeft begaan, maar hij heeft echt het beste met ons voor. Willem-Alexander zet Nederland graag op de kaart."
Zijn dochter Amalia studeert nog, maar zal de komende jaren ook op zoek gaan naar een onderwerp dat bij haar past. “Ook voor haar ontwikkeling is dat belangrijk. Ze zal ministers ontmoeten en een netwerk opbouwen. Voor haar zijn die internationale contacten die je als troonopvolger opdoet misschien nog wel belangrijker dan het werk op zich.”

Blauw Bloed

Iedere zaterdag,20.05 uur, NPO 2

Geschreven door

Bart van Delen

--:--