Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wonder

Column van Annemarie van Heijningen

‘Voor wie niet in wonderen gelooft’, stond er bij het filmpje. Ik voelde me aangesproken, want ik ben zo iemand. Dat wil zeggen: ik geloof niet in wonderen die binnen een bepaalde context met extreem verbaal geweld worden afgebeden.

Deel:

De wereld van gebedsgenezing raakt soms de grenzen van het schimmige. De resultaten overtuigen me allerminst. Mensen worden niet genezen, doen alsof ze genezen vanwege de enorme sociale druk, of worden genezen voor een dag of wat en zijn dan weer terug bij af. Ik weet waar ik over praat; heb een en ander aan den lijve ervaren en met eigen ogen kunnen constateren.

Dit filmpje leek dus speciaal voor mij bedoeld. Een Nigeriaanse vrouw had een bizarre vergroeiing in haar bovenarm. Tijdens een gebedssessie met veel geschreeuw en exorcistische taferelen, kreeg haar bovenarm de normale vorm en lengte weer terug. Ik stond perplex. Grote goedheid, het kon dus wél. Ik had weer te klein van God gedacht. “Heer, vergeef me mijn ongeloof,” bad ik devoot, “maar sta me toe dat ik nog even wat feiten check.”

Mijn scepsis kwam meteen in dubbele dosis terug. Er zat duidelijk een luchtje aan. Deze vrouw ging met haar klacht naar verschillende gebedsgenezers, om vervolgens op spectaculaire wijze genezen te worden. Filmpjes hiervan zijn achter elkaar geplakt en viraal gegaan. Ze werd ervan beschuldigd een oplichter te zijn, die voor geld een of andere enge truc met haar bovenarm kon uithalen.

Nadat ze publiekelijk aan de schandpaal was genageld, vertelde ze in een interview dat ze twee jaar geleden haar bovenarm brak, het bot niet goed heelde, ze door pijn gedreven naar een genezingsdienst ging, genas, na twee dagen haar klacht terugkreeg en steeds opnieuw de gang naar een wonderdoener maakte. Een vicieuze cirkel waar ze, naar eigen zeggen, nooit geld mee heeft verdiend.

Het mirakel kwam uit onverwachte hoek. Een chirurg zag het interview, constateerde op afstand een non-union fractuur (een complicatie die ontstaat wanneer een fractuur te veel beweegt, waardoor er soms een soort nepgewricht ontstaat) en bood haar een gratis operatie aan. Kijk, dat noem ik nu een wonder.

Geschreven door

Annemarie van Heijningen

--:--