Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo maak je mooie gehandletterde namen

Inspiratie bij de DIY-naamkaartjes

Deel:

Handletteren blijft ontzettend hip en leuk om te doen. Dit jaar krijg je bij het dubbeldikke kerstnummer een knipvel met 7 DIY-naamkaartjes (do-it-yourself-kaartjes) voor het kerstdiner (of een ander feestje). Visie geeft tips om te handletteren en fonts ter inspiratie.

Ben je nog geen abonnee op Visie? Bestel het dubbeldikke kerstmagazine mét de DIY-naamkaartjes dan gratis! Abonnees van Visie krijgen het kerstnummer met knipvel vanzelf op de mat.

Zo maak je mooie gehandletterde namen

Nodig:

  • Blanco papier
  • Lineaal
  • Potlood
  • Gum
  • Fineliner
  • Knipvel DIY-naamkaartjes

Het ligt enorm voor de hand, maar mooie letters maken kost gewoon even tijd. Youtube, Instagram en Facebook staan vol filmpjes waarin uit de losse pols de meest schitterende letters worden geschreven, maar dit is na heel veel uren oefening. Met de tips hieronder kun je al snel mooie letters maken. 

Basis handlettering

Maak met linaal en potlood lichte lijntjes op het blanco papier. Dit zijn hulplijnen waartussen je de letters gaat maken, net als vroeger in het schrijfschrift op de basisschool. Probeer wat verschillende stijlen schrijfletters uit en kies welke je het mooiste vindt om verder uit te werken. Schrijf met potlood de naam en werk de letters daarna verder uit, bijvoorbeeld door alle neergaande lijnen dikker te maken. Als je helemaal tevreden bent kun je het overtrekken met een fineliner en als de inkt droog is de potloodlijntjes weggummen.

Knip de naamkaartjes uit langs de stippellijn en vouw ze dubbel op de vouwlijn. Oefen eerst op gewoon papier voordat je de letters overzet op de naamkaartjes.

Inspiratie fonts

Inspiratie nodig voor de letters? Hieronder staan een aantal afbeeldingen met het alfabet in verschillende stijlen. Print ze uit, schrijf ze na of creëer je eigen stijl door elementen te gebruiken.  

Een font met losse letters. Vrijwel alle 'dwarslijntjes' in bijvoorbeeld de B, K, en Y staan op
Een font met losse letters. Vrijwel alle 'dwarslijntjes' in bijvoorbeeld de B, K, en Y staan op dezelfde hoogte, dit maakt dat je font 'logisch' eruit ziet.
Blokletters met een kleine schreef (de 'pootjes' aan de letter) die de letters net iets speelser
Blokletters met een kleine schreef (de 'pootjes' aan de letter) die de letters net iets speelser maakt.
Schrijfletters die je ook aan elkaar kunt verbinden en leuk kunt versieren met extra krullen.
Schrijfletters die je ook aan elkaar kunt verbinden en leuk kunt versieren met extra krullen.
Een speels font waarbij je heel duidelijk ziet dat vrijwel alle neergaande lijnen dikker zijn
Een speels font waarbij je heel duidelijk ziet dat vrijwel alle neergaande lijnen dikker zijn gemaakt.
Dankzij de krullen zien deze schrijfletters er extra sierlijk uit. De letters lijken de dansen
Dankzij de krullen zien deze schrijfletters er extra sierlijk uit. De letters lijken de dansen doordat ze 'door de lijn' zakken.

Foto: Willem Jan de Bruin

Download: Gratis DIY naamkaartjes (.pdf)

Download: Gratis DIY naamkaartjes
Download: Gratis DIY naamkaartjes

Geschreven door

Joëlle Post

--:--