Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo schrijf je een (liefdes)brief om nooit te vergeten

Schrijftips van schrijfcoach Coby Kremer

Wil je je vriendin, geliefde of familielid een hart onder de riem steken, maar vind je het lastig om de juiste woorden te vinden? Hier zijn een aantal tips voor het schrijven van een onvergetelijke brief.

Deel:

Een persoonlijke brief schrijven is best een uitdaging. Eva ging bij schrijfcoach Coby Kremer te rade hoe je nou een onvergetelijke brief schrijft. “Er is geen goed of fout wanneer je uit je hart schrijft, vertelt zij. “Denk niet te veel na over hoe het hoort, maar laat juist je gevoel spreken.” Dat is misschien iets makkelijker gezegd dan gedaan. Hier zijn een aantal vragen waar je bij stil kan staan voordat je begint met schrijven.

Allereerst kun je jezelf afvragen: Waar kan ik de ander blij mee maken?

Misschien houdt iemand wel van mooie quotes en ben jij er onlangs een paar tegengekomen waarbij je aan hem of haar moest denken. Of misschien is de ander altijd in voor nieuwe recepten en heb jij laatst iets ontzettend lekkers gemaakt, waar je graag het recept van wil delen. Is de ander een echte natuurliefhebber of wandelaar, dan kun je voorstellen om samen eens te wandelen. Misschien ken je nog een mooie route om te delen? Bedenk welke interesses de ontvanger van jouw brief heeft en sluit daar bij aan.

Nog een aantal vragen die je op weg kunnen helpen:

Wat heeft de ander nodig? Weet je dit niet? Je mag het gewoon vragen.
Wat waardeer je in de ander?
Wat wil je graag zeggen?
Wat wil je graag meegeven?

Vertel in je brief ook iets over jezelf en je eigen beleving. Als je een kaartje stuurt, kun je schrijven waarom je dit kaartje hebt gekocht. Bijvoorbeeld omdat de afbeelding je deed denken aan de ander. Herinnert de afbeelding je aan iets wat jullie samen hebben beleefd? Door over je eigen beleving te schrijven, geef je de ander de gelegenheid om dit fijne moment weer even te herinneren. En wie weet maken jullie snel weer een nieuwe afspraak om iets te gaan ondernemen!

Geen woorden

Zit een ander in een hele moeilijke situatie? Dan kan het lastig zijn om je uit te drukken. Vaak ben je bang om het verkeerde te zeggen. Hierover zegt Coby: “Vermijd loze oppeppers. Heb je geen woorden? Dan kan je dat ook zeggen. Schrijf bijvoorbeeld ‘woorden schieten te kort’. Je kunt hulp aanbieden, maar doe dat alleen als je de afspraak na kunt komen. Als je het niet kunt waarmaken, kun je het beter niet aanbieden.”

Als je uiteindelijk alles opgeschreven hebt wat je wilde zeggen, lees je brief dan nog één keer terug. Ga bij jezelf na: hoe zou ik het vinden wanneer ik deze brief ontvang? “Wanneer je je brief met aandacht schrijft, zal de ontvanger het ook met aandacht lezen,” vertelt Coby. “Je proeft als lezer dat iemand echt bij jou stilstaat en aan je denkt. Dat doet een mens goed.”

Heb je de juiste woorden kunnen vinden? Download hier prachtig briefpapier om je boodschap op te schrijven.

--:--