Navigatie overslaan
Sluit je aan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Nancy Winklaar kookt.
© Ruben Timman

Zo tover je met weinig geld iets lekkers op tafel

25 december 2022 · 08:45

Update: 21 december 2022 · 14:26

Eén portie talent, een handjevol ingrediënten, en een scheutje liefde: Nancy Winklaar (46) kookt met weinig middelen smakelijke maaltijden voor anderen.

“Ik ben gast van de voedselbank in Amsterdam-Zuidoost, en merkte daar dat veel mensen – uit bijvoorbeeld Afrika en Suriname – niet altijd wisten wat ze met de Nederlandse producten moesten koken. Ze gooiden ze weg of gaven het weg. Dus ik dacht: ik ga deze mensen een kookworkshop geven. Er kwamen zo’n twintig belangstellenden op af. Toch wilden de meeste voedselbankbezoekers meteen naar huis met hun boodschappen, dus bedacht mijn collega, we noemen hem altijd mister Johnson, om het te livestreamen via Facebook. Het was een hit!

Tijdens de coronacrisis ging ik andere dingen doen, zoals koken bij de voedselbank van stichting Veni Cultura – een stichting die culturele uitwisseling stimuleert. Ik bereidde kleine maaltijden en stopte die in meeneembakjes. Ik kookte van mijn eigen voedselbankpakket, maar ik kreeg ook groenten van anderen, zoals van Veni Cultura en stichting Caribic – die zich focust op activiteiten voor integratie en participatie. En ik mocht spullen gebruiken die bij de voedselbanken over waren en weg moesten.”

Spoed

Nancy hóúdt van koken, al van jongs af aan. “Ik heb in Nederland een koksopleiding gedaan, waarna ik op Bonaire veel heb gewerkt in de horeca en het toerisme. Mijn droom was om een foodtruck te openen, en dat is gelukt. Het liep als een trein.”

Op Bonaire leerde ze haar man kennen en raakte ze na verloop van tijd zwanger. “Met spoed moest ik naar Nederland om te bevallen, omdat ik een hoogrisicopatiënt ben. Zodoende kwamen we in Amsterdam-Zuidoost terecht. We waren van plan om na de bevalling terug te gaan naar Bonaire, maar mijn dochtertje kreeg bij haar geboorte een herseninfarct. Uiteindelijk zijn we hier gebleven.”

Eetfeestjes

Na de bevalling had Nancy drie jaar lang bloedingen. Ze was ook ziek en had veel pijn vanwege complicaties. “Ik kon nauwelijks het huis uit, én ik was niet in staat om mijn vak uit te oefenen. Dat maakte me somber. Mijn huisarts en fysiotherapeut kwamen regelmatig langs, en als dank ging ik voor hen koken. Dit groeide uit tot eetfeestjes waarop iedereen welkom was. Hierdoor voelde ik me beter. Ik leerde veganistisch te koken; dat is nu mijn specialiteit.

Tegenwoordig kook ik regelmatig met vrouwen die zelf veel hebben meegemaakt, bijvoorbeeld bij stichting Kracht & Pracht en stichting Congada. Die clubs hebben mij ook veel geholpen toen ik ziek was.
Ik help mensen graag door te koken. Hoe slecht het ook met je gaat, als je God aanroept, komt het goed. Dát wil ik uitdragen. Ik hoop dat ik door mijn acties van Gods liefde getuig.”

Budgetrecept voor Kerst

Wat zat er in jouw kerstpakket? Soep, cranberries, hachee? Met een beetje creativiteit kun je van de ingrediënten van jouw pakket een heerlijk budgetkerstdiner maken. Nancy helpt je met het hoofdgerecht.

Vegetarische pompoen-currystoofpot met rijst en hacheestoofpotje
4 personen, 30 minuten, kosten: kerstpakketinhoud plus 10 euro eigen inbreng

Benodigdheden uit het kerstpakket:
• gebruiksklare hachee • basmati­rijst • groene curry • wortelsoep • gezouten bonenmix • cranberry-rozijnenmix • Gran Gusto-kaas

Zelf toevoegen:
• kerriepoeder • kurkumapoeder • voorgekookte pompoen • twee rode uien • een grote vleestomaat • twee grote aardappelen • een gele paprika • kokosolie • groentecroutons

De stappen:
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Doe kokosolie in een wokpan en fruit de uien, aardappelen, paprika en tomaat erin.
Voeg de curry toe en laat alles goed doorbakken. Voeg kerrie- en kurkumapoeder naar smaak toe.
Roer door en voeg de wortelsoep toe. Laat dit vijftien minuten sudderen.
Voeg de (voorgekookte) pompoen toe en laat het nog eens vijf minuten sudderen.
Proef of er nog zout of peper nodig is.
Garneer het mooi af: sprenkel de cranberry-rozijnenmix en de gezouten bonenmix over de rijst en op het bord. De groentecroutons en Gran Gusto-kaas kunnen over de pompoenstoofpot.
Voor de vleeseters: warm de hachee op en serveer dit ernaast.

Eet smakelijk!
Vegetarische pompoen-currystoofpot met rijst en hacheestoofpotje
© Ruben Timman

Beeld: Ruben Timman, met dank aan Buurthuis Holendrecht

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook