Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zó vier je Pinksteren met kinderen

Handleiding voor creatieve Bijbelmomenten

Pinksteren is niet het meest concrete feest om met (klein)kinderen te vieren. Ook de heilige Geest kan een abstracte term blijven in een kinderbrein.

Deel:

Daarom ontwierp Matthijs Vlaardingerbroek van Creatiefkinderwerk.nl vier ideeën om samen met je kind(eren) aan de slag te gaan rondom dit christelijke feest.

1. De heilige Geest woont in ons en is altijd bij ons

Benodigdheden:

• drie matroesjkapoppen (tip: kijk eens op Marktplaats of in de kringloopwinkel)
• eventueel een uitgeknipte wolk

Instructie
Neem drie verschillende matroesjkapoppen. De grootste staat symbool voor Jezus. De middelste staat symbool voor de discipelen en de kleinste staat symbool voor de heilige Geest. Begin met twee poppen: Jezus en zijn discipelen. Verplaats Jezus achter een wolk en laat de discipelen alleen achter. Plaats dan de kleinste pop van de heilige Geest eerst op de pop van de discipelen en daarna in de pop van de discipelen.

Korte vertelling
Drie jaar lang waren de discipelen bij Jezus. Zij konden Hem zien, horen, ruiken en voelen. Het was geweldig om zo dicht bij Hem te zijn. Maar op een dag vertelde Jezus hun dat het beter zou zijn als Hij zou vertrekken, zodat de heilige Geest in hen zou kunnen wonen. De discipelen begrepen er niets van. Het was toch zo fijn om dicht bij Jezus te kunnen zijn? Hoe kon dit nou beter zijn?

En toch gebeurde het… Toen Jezus tijdens zijn hemelvaart achter een wolk verdween, voelden de discipelen zich alleen en verlaten. Maar tien dagen later, op het pinksterfeest, kwam de heilige Geest niet alleen óp hen, maar ook ín hen wonen. Nu wisten ze: de heilige Geest is gekomen. God woont voor altijd in ons en wij zijn nooit meer alleen.

Vandaag de dag wil God nog steeds in ons wonen door de heilige Geest. Hoewel je het van de buitenkant niet kunt zien, net als bij dit matroesjkapoppetje, is de heilige Geest aanwezig in ons leven. Voel maar…
(Laat de kinderen aan het poppetje voelen waar het kleine poppetje in zit.)

En weet je wat de heilige Geest in ons doet? In de Bijbel lezen we dat de heilige Geest ons wil laten weten dat we echte kinderen van God zijn, dat Hij altijd bij ons is en dat we dus nooit alleen zijn.

Vraag: Als jij mag kiezen, zou je dan liever Jezus als echte persoon bij je hebben, of de heilige Geest in je hebben wonen?

Pinksteren vieren met kinderen: matroesjkapoppen
Pinksteren vieren met kinderen: matroesjkapoppen. Credits: Matthijs Vlaardingenbroek.

2. De heilige Geest vult ons met allerlei goede dingen

Benodigdheden:

• lege plastic fles
• schoonmaakazijn
• bakpoeder/natriumbicarbonaat
• ballon
• trechter

Proefje: blaas een ballon op met azijn en bakpoeder

Instructie
Vul een lege fles met ongeveer vijf centimeter azijn. Blaas de ballon een paar keer goed op en laat hem dan weer leeglopen, zodat de ballon al een beetje uitgerekt is. Plaats de trechter in de opening van de ballon en vul de ballon met twee of drie theelepels bakpoeder. Maak de ballon vast aan de opening van de fles en laat het bakpoeder vanuit de ballon in de azijn in de fles vallen. Er ontstaat nu een chemische reactie. Koolzuurgas komt vrij en de ballon wordt vanuit het niets gevuld.

Korte vertelling
Vóór de komst van de heilige Geest waren de discipelen bang, maar op de pinksterdag vervulde de heilige Geest hen plotseling met blijdschap en moed. Vol enthousiasme vertelden ze aan iedereen in Jeruzalem wat er met hen was gebeurd. Ze waren er helemaal vol van.

Later werd het hun moeilijk gemaakt om door te gaan met het verkondigen van het goede nieuws, en sommige gelovigen werden zelfs gevangengezet. Maar de heilige Geest vulde de gelovigen met trouw en doorzettingsvermogen. Ze gingen gewoon door met het vertellen over het goede nieuws, want ze wisten dat ze niet bang hoefden te zijn. Ze waren vol van Gods vrede.

De heilige Geest vulde de gelovigen niet alleen met moed en trouw, maar ook met liefde voor elkaar. Ze hielden zo veel van elkaar, dat ze bereid waren alles met elkaar te delen en voor elkaar te zorgen.

De apostel Paulus schreef hier later over en noemde dit de vrucht van de Geest, waarbij de heilige Geest alle gelovigen wil vullen met goede dingen, zoals blijdschap, vrede, liefde, trouw, geduld en zoveel meer.

Zoals een ballon uit het niets lijkt te worden gevuld, zo wil God ons door de heilige Geest vervullen met alle goede dingen die ons helpen zijn kinderen te zijn.

Vraag: Als jij één ding mag kiezen, waarmee zou jij door de heilige Geest gevuld willen worden?

Pinksteren vieren met kinderen: ballonnen
Pinksteren vieren met kinderen: ballonnen. Credits: Matthijs Vlaardingenbroek.

3. De heilige Geest brengt ons in beweging

Benodigdheden:

• groot glas/plastic fles
• siroop/aanmaaklimonade 
• zonnebloemolie
• bruistablet
• mobiele telefoon

Proefje: maak een lavalamp met een bruistablet

Instructie
Vul een groot glas of fles met een laagje aanmaaklimonade van ongeveer vijf centimeter. Giet hierna de olie in het glas. Laat genoeg ruimte in het glas over, zodat het glas niet kan overstromen. Plaats een mobiel met de zaklamp aan onder het glas, zodat het licht door het glas naar boven kan schijnen. Laat een bruistablet in kleine stukjes in het glas vallen. Er ontstaat een chemische reactie, waardoor de inhoud van het glas in beweging komt en op een lavalamp gaat lijken.

Korte vertelling
De discipelen hadden zich tien dagen opgesloten in een bovenkamer in Jeruzalem. In afwachting van wat er komen zou, waren ze stil en rustig. Op het pinksterfeest kwam er plotseling een geluid van een harde wind en verschenen er tongen van vuur op hun hoofden. De heilige Geest was gekomen om alles in beweging te zetten.

Als eerste kwamen de discipelen zelf in beweging. Ze gingen de straat op om iedereen in Jeruzalem over het goede nieuws te vertellen. Dit leidde tot een explosieve groei van de boodschap. Maar Jeruzalem was al snel te klein en kookte over. Vanuit Jeruzalem trokken de nieuwe gelovigen door heel Israël, en zelfs Israël was te klein voor Gods geweldige boodschap. Zo kolkte de boodschap door de hele wereld.

Wat ooit begon met elf bange discipelen, veranderde in een wereldwijde beweging van miljarden mensen die ooit ‘mensen van de weg’ werden genoemd. Mensen die overal op aarde rondlopen en in beweging zijn om het goede van God door te geven.

Wij kunnen ook met de hulp van de heilige Geest in beweging komen. Samen kunnen we ontdekken hoe we anderen iets van Gods goedheid kunnen laten zien, door niet alleen over God te praten, maar ook door goede daden te verrichten voor mensen, dieren en misschien wel heel de schepping. Door samen in beweging te komen en het goede van God te verspreiden, kunnen we de wereld opnieuw laten kolken van zijn goedheid.

Vraag: Hoe kun je in beweging komen en het goede van God aan andere mensen doorgeven?

Pinksteren vieren met kinderen: lavalamp
Pinksteren vieren met kinderen: lavalamp. Credits: Matthijs Vlaardingenbroek.

4. De heilige Geest geeft ons kracht om het goede te doen

Vraag: Voor wie of wat zou jij je licht willen laten schijnen?

Voorwerp: zaklantaarn met batterijen

Instructie
Haal de batterijen van tevoren uit de zaklantaarn. Laat zien dat de zaklantaarn niets doet zonder batterijen. Plaats de batterijen opnieuw in de zaklantaarn en doe hem aan.

Korte vertelling
Jezus zegt niet alleen dat Hij zelf het licht van de wereld is, maar ook zijn discipelen. Zolang Jezus bij hen was, gaf Hij hun de kracht om het licht van God door te geven. De discipelen vertelden overal het goede nieuws van God en konden zelfs mensen genezen. Maar toen Jezus naar de hemel terugkeerde, voelden de discipelen zich als een zaklamp zonder batterijen. Ze waren leeg en konden geen licht meer geven.

Maar toen kwam het pinksterfeest en kwam de heilige Geest. Je kunt de heilige Geest vergelijken met batterijen. Net zoals batterijen kracht geven aan een zaklamp om te kunnen schijnen, geeft de heilige Geest aan ons gelovigen de kracht om het licht van de wereld te zijn.

Natuurlijk geven wij geen echt licht, maar we kunnen anderen helpen die het moeilijk hebben en door een donkere tijd gaan. Dit kun je doen door vriendelijk en liefdevol te zijn, anderen te helpen die het moeilijk hebben, iemand te vergeven die jou pijn heeft gedaan, goed te luisteren en te troosten.

Je kunt ook het licht van de wereld zijn door op te komen voor mensen die onrechtvaardig behandeld worden en door tegen discriminatie te vechten. En als christen kun je anderen vertellen over de hoop en vrede die Jezus ons geeft, of laten zien dat je van anderen houdt.

Het betekent uiteindelijk dat je op een manier leeft die lijkt op die van Jezus en dat je anderen naar Hem leidt.

Benodigdheden:

• zaklantaarn
• batterijen

20230503_170656

Tekst en beeld: Matthijs Vlaardingerbroek, Creatiefkinderwerk.nl

--:--