Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zussenliefde: ‘Ik had nooit gedacht dat onze zussenband zo positief zou uitpakken’

‘De zussen Annemarie en Wendy vertellen over hun bijzondere band’

Ondanks het grote leeftijdsverschil zijn de zussen Annemarie (33) en Wendy (24) ontzettend hecht, maar dit was niet altijd het geval. “Toen Wendy op jonge leeftijd zwanger werd, groeiden we pas naar elkaar toe. Ondanks dat we nu zo ver van elkaar vandaan wonen, spreken we elkaar wekelijks via Facetime.”

Deel:

Wendy: “Wij zijn opgegroeid in Rijssen en komen uit een gezin van vijf kinderen. Ik ben de jongste dochter en Annemarie de oudste.” Annemarie haakt aan: “Wendy en ik schelen acht jaar. Toen Wendy net geboren was, vond ik dat als achtjarig meisje erg interessant. Maar dit veranderde toen mijn jongste broertje geboren werd. Daar trok ik daarna meer mee op.

Wendy en ik leefden een lange tijd erg langs elkaar heen. We hadden een andere vriendengroep. Wendy ging bijvoorbeeld uit en ik deed dat soort dingen niet echt. Het was niet per se dat het niet goed zat, maar we zaten allebei in een andere levensfase.”

Zwangerschap

Wendy: “Ik was tien toen Annemarie uit huis ging. Vanaf mijn tiende levensjaar heb ik Annemarie dus ook niet meer meegemaakt in huis. Ik denk dat ik van mijn twaalfde tot mijn zestiende echt wel minder contact met haar heb gehad”. Annemarie: “Totdat Wendy vrij jong zwanger werd van haar eerste en ik ook moeder werd. Dan ben je allebei moeder en zit je opeens in dezelfde levensfase. Je hebt beiden een kind thuis en bent getrouwd.” Wendy voegt hieraan toe: “Ik denk dat het toen echt begonnen is, toen zijn we echt meer naar elkaar toegegroeid. En dat is alleen maar meer geworden.”

Ik ben de jongste dochter en Annemarie de oudste. We schelen acht jaar

Wendy: “Ik werd op mijn zestiende zwanger. Hierdoor werd onze zussenrelatie beter. Omdat je beiden op een gegeven moment kinderen hebt, heb je ook veel meer dingen die je kunt delen met elkaar. Mijn vriendinnen en leeftijdsgenoten waren helemaal niet bezig met kinderen. Aan Annemarie had ik een soort steun die ik eerder nooit had gehad, zij begreep mij.”

Zussenband

Annemarie: “Ook op geloofsgebied vinden we elkaar. Wendy is later tot geloof gekomen. Ze heeft best lang getwijfeld, hierin konden we elkaar steunen. Ook als er moeilijke momenten waren. Dan kun je ook met en voor elkaar bidden. Daarnaast is mijn jongste kind even oud als Wendy’s tweede kind, daar zit een maand tussen. Dus we zijn een groot gedeelte samen zwanger geweest. Dit was erg leuk en bijzonder.”

Dan ben je allebei moeder en zit je opeens in dezelfde levensfase

Op de vraag wat hen als zussen bijzonder maakt reageert Wendy: “Juist doordat we zo verschillend zijn. Jij bent echt wel verstandig – Wendy kijkt Annemarie aan – en je denkt altijd goed na over de beslissingen die je neemt. Ik ben daar echt wat impulsiever in. Maar ondanks dat we zo verschillend zijn, zijn we close met elkaar. En hebben we eigenlijk een heel hechte zussenband.”

Eigenlijk zijn we elkaars tegenpolen. We hebben een totaal ander karakter

Annemarie knikt en voegt hieraan toe: “Ja dat is wel waar. Wendy wisselt bijvoorbeeld nog wel eens van baan en dan denk ik: moet je dat wel doen? Maar dat is dan iets wat zij wil en dan gaat ze er ook voor. Dit pakt ook vaak goed uit. En wat ik heel mooi aan jou vindt”, zegt Annemarie terwijl ze naar Wendy kijkt,is dat je een enorme veerkracht hebt. Daar kan ik echt wat van leren als ik een keer in de put zit. Wendy stapt er dan overheen en gaat weer verder.”

Karakters

Wendy: “Eigenlijk zijn we elkaars tegenpolen. We houden van dezelfde dingen, maar we hebben een totaal ander karakter.” Annemarie: “Ik ben bijvoorbeeld echt een ochtendmens, Wendy is een avondmens.” De zussen praten door elkaar heen en noemen verschillende dingen op.

Wendy: “Jij leest bijvoorbeeld veel zware literatuur, terwijl ik liever een serie kijk. En ik ben bijvoorbeeld weer creatief, ik houd van interieur en inrichten en Annemarie heeft dit minder.”

We missen elkaar enorm als we elkaar een tijd niet kunnen zien. Daarom proberen we vaak te bellen

Annemarie: “We zijn wél allebei sportief.” Wendy: “En Annemarie leest dus heel veel, ik houd daar niet zo van maar daardoor heeft zij heel veel kennis. Dan deelt ze de highlights met mij, zodat ik het boek niet hoef te lezen, haha.”

Dagelijks leven

Annemarie woont nu in Veenendaal en Wendy in Rijssen, een uur rijden van elkaar. Annemarie: “De afstand maakt eigenlijk niet uit. We schrijven kaartjes naar elkaar, dit wordt erg gewaardeerd van beide kanten. Of we appen of face-timen met elkaar. We missen elkaar ook enorm als we elkaar een tijd niet kunnen zien. Daarom proberen we vaak te bellen. En als het vakantie is, proberen we elkaar te zien, dan kunnen de kinderen ook met gelijk elkaar spelen.”

De zussen zijn al meerdere keren met elkaar op skivakantie geweest, ook houden ze erg van high tea’en en wandelen. Wendy: “We houden vooral van eten en lekkere taart. Daar komt het in de kern op neer. Of dit nu tijdens een high tea is of bij elkaar op de bank. Dit doen we graag samen.” Annemarie: “Er is namelijk altijd wat te vieren!”

De band tussen zussen is bijzonder. Al heel wat zussen vertelden aan Eva over die 'gewone bijzondere' relatie. Lees al deze verhalen hier.

--:--