Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Abel

Abel is een Bijbelse naam, die in het Hebreeuws 'adem', 'ijdelheid' of 'de vergankelijke' betekent.

De Bijbelse naam Abel betekent in het Hebreeuws 'adem', 'ijdelheid' of 'de vergankelijke'.

Is de Bijbelse naam Abel populair in Nederland?

De Bijbelse naam Abel is in 2016 op zijn populairst, met 201 geboortes. Sinds 2000 stijgt de naam in populariteit. Zo'n 2700 mannen dragen de naam Abel als eerste naam en nog zo'n 1200 dragen de naam Abel als tweede- of volgnaam. 

Heeft Abel een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Abel is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Abel terugvinden?

De naam Abel is onder andere te vinden in het Bijbelboek Genesis 4:2 en Matteüs 23:35.

Hoeveel keer komt de naam Abel voor in de bijbel?

De naam Abel komt 16 keer voor in de bijbel

Wie was Abel en wat deed hij?

Als Adam en Eva uit het paradijs worden verdreven, wordt Eva zwanger van Kaïn. Abel wordt daarna geboren. Uit Hebreeuwse geschriften kan men afleiden dat zowel Kaïn als Abel meerlingen waren. Het kan zelfs zo zijn dat ze tweelingen waren. Als de jongens opgroeien, wordt Abel herder en Kaïn boer. Allebei maken ze een offer voor de Heer, maar God neemt alleen het offer van Abel aan en dat van Kaïn niet. Kaïn wordt zo woest dat hij Abel dood slaat. Zo wordt Abel de eerste vermoorde mens. In de Bijbel wordt Kaïn getekend als een waarschuwing tegen de zonde en de gevolgen ervan. De dood van de onschuldige Abel wordt vaak verbeeld als voorafschaduwing van de dood van onschuldige Christus.

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--