Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Abraham

Abram, Bram

De naam Abram betekent 'verheven vader'. Dit was de Chaldese naam van Abraham.

De Bijbelse naam Abraham betekent 'verheven vader'. Dit was de Chaldese naam van Abraham. Toen Abram door God werd gekozen om de stamvader te worden van Gods volk, werd hij Abraham genoemd, wat 'vader van vele volken' betekent. 

Is de Bijbelse naam Abraham populair in Nederland?

De Bijbelse naam Abraham is in Nederland niet populair, hoewel er nog steeds ruim 11000 mannen in Nederland deze naam dragen. Sinds 1910 is er een grote daling ingezet van het aantal jongens die deze naam krijgen. In 2016 waren dit er slechts 26, tegenover een piek van 477 geboortes in 1884.

Heeft Abraham een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Abraham is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Abraham terugvinden?

De naam Abraham is te vinden in onder andere het Bijbelboek Genesis 17:5 en Matteüs 1:1.

Hoeveel keer komt de naam Abraham voor in de bijbel?

De naam Abraham komt 262 keer voor in de bijbel

Wie was Abraham en wat deed hij?

Abram is een rondtrekkende nomade. In Charan krijgt hij van God een nieuwe naam en een belofte, namelijk Abraham, 'vader van velen’. Hij verlaat Charan en trekt naar het land dat God hem zal wijzen. Abraham gehoorzaamt en gaat op reis. Hij trekt door het land Kanaän, waarbij hij altaren bouwt. Sarai twijfelt aan de belofte van de Heer en geeft haar slavin Hagar als bijvrouw aan Abraham. Hij verwekt bij haar een zoon, Ismaël. Als Abraham al op leeftijd is, komen er drie mannen bij hem die hem vertellen dat hij een zoon krijgt. Sarai moet er om lachen, maar wordt terechtgewezen. Een jaar later heeft hij een zoon gekregen, Izaak. Zo vervult God zijn belofte van vader van de vele volken.

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--