Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Amos

De Bijbelse naam Amos komt uit het Hebreeuws en betekent 'last', 'gedragene' of 'drager van lasten'. Amos is de derde van de twaalf kleine profeten uit het Oude Testament.

De Bijbelse naam Amos komt uit het Hebreeuws en betekent 'last', 'gedragene' of 'drager van lasten'. Amos is de derde van de twaalf kleine profeten uit het Oude Testament. Ook de vader van Jesaja heeft de naam Amos meegekregen.

Is de Bijbelse naam Amos populair in Nederland?

Ken jij een Amos? In Nederland zijn er ongeveer 200 mannen die deze naam dragen. In de afgelopen jaren is de naam iets populairder geworden, maar met 9 jongens die in 2016 Amos werden genoemd is de naam nog niet heel bekend. In de VS en Engeland is deze naam wel populairder. 

Heeft Amos een negatieve betekenis?

De betekenis 'last' van de naam Amos kunnen als negatief worden gezien, maar 'drager van lasten' kan juist duiden op een sterk en volhardend karakter.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Amos terugvinden?

De naam Amos is te vinden in de Bijbelboeken 2 Koningen 19:2 en Matteüs 1:10. 

Hoeveel keer komt de naam Amos voor in de bijbel?

De naam Amos komt 23 keer voor in de bijbel

Wie was Amos en wat deed hij?

De bekendste Amos uit de Bijbel is de profeet, die tegelijkertijd boer was. Hij fokte schapen, kweekte vijgen en verkondigde het woord van God. Amos' profetieën gaan voornamelijk over het noordelijke koninkrijk van Israël. Hij spreekt op gezag van de heer en profeteert in klare taal over de veroordeling die Israël te wachten staat, omdat zij het recht en de rechtvaardigheid verwaarlozen. Daarnaast spreekt hij ook een heilsprofetie uit over Israël: ondanks alles houdt God vast aan zijn belofte aan David – zijn koningshuis zal eeuwig voortbestaan. 

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--