Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ananias

Hananja, Chananja

Ananias is vermoedelijk de Griekse afgeleide van het Hebreeuwse Hananja dat 'Jahweh is barmhartig (geweest)' betekent. De naam kan ook vertaald worden als 'In genade gegeven door de Heer'.

De Bijbelse naam Ananias is vermoedelijk de Griekse afgeleide van het Hebreeuwse Hananja dat 'Jahweh is barmhartig (geweest)' betekent. De naam kan ook vertaald worden als 'In genade gegeven door de Heer'. 

Is de naam Ananias populair in Nederland?

Er wonen in Nederland zo'n 60 mannen en jongens die de naam Ananias dragen, waarvan slechts een kwart als voornaam. De naam is nooit echt  populair geweest in Nederland, behalve in één Zeeuws geslacht, waar de naam vanaf 1525 in een paar generaties voorkomt. 

Heeft Ananias een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Ananias is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Ananias terugvinden?

De naam Ananias is te vinden in Bijbelboek Handelingen 5:1. 

Hoeveel keer komt de naam Ananias voor in de bijbel?

De naam Ananias komt 14 keer voor in de bijbel

Wie was Ananias en wat deed hij?

In het Nieuwe Testament zijn er drie mannen die de naam Ananias dragen. De bekendste Ananias in het Nieuwe Testament is waarschijnlijk de man die getrouwd is met Safira. Ze liegen over de opbrengst van een stuk land: ze beweren de volledige opbrengst aan de gemeente te hebben gegeven, maar houden een deel ervan achter. Nadat Petrus ze met dit 'bedrog tegen de Heilige Geest' confronteert, sterven ze kort na elkaar, op dezelfde dag.

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--