Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Artemis

De betekenis van de naam Artemis is onduidelijk. Het zou iets als 'stroom bedwongen' kunnen betekenen.

De betekenis van de naam Artemis is onduidelijk. Het zou iets als 'stroom bedwongen' kunnen betekenen. Wat we wel weten is dat Artemis een van de belangrijkste goden in de Griekse mythologie is. Ze is daarin de dochter van oppergod Zeus en onder andere de godin van de maan en de jacht. Een andere betekenis van de naam zou dan ook 'maangodin' kunnen zijn.

Is de Bijbelse naam Artemis populair in Nederland?

Het aantal Nederlandse meisjes dat de naam Artemis krijgt schommelt tussen de nul en zes per jaar. Opvallend is dat de naam in Frankrijk in de jaren 2012 en 2013 enorm populair was: beide jaren kregen meer dan honderd pasgeboren meisjes deze naam. In 2014 kelderde dat aantal, om vervolgens nooit meer boven de acht uit te komen.

Heeft de naam Artemis een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van de Bijbelse naam Artemis is niet negatief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Artemis terugvinden?

De naam Artemis is te vinden in het Bijbelboek: Handelingen 19:24.

Hoeveel keer komt de naam Artemis voor in de bijbel?

De naam Artemis komt 5 keer voor in de bijbel

Wie was Artemis en wat deed zij?

Artemis is in de Griekse mythologie de dochter van Zeus en de godin van onder andere de maan, de jacht en de vruchtbaarheid. In de Bijbel komt haar naam voor in Handelingen 19. In die tekst gaat het over zilversmid Demetrius uit Efeze, die Artemistempeltjes vervaardigt en verkoopt. Mensen kopen die tempeltjes om in hun huis te zetten en te aanbidden.

Demetrius is bang dat de komst van de evangeliserende Paulus slecht zal zijn voor zijn zaken en organiseert een volksoproer onder de arbeidslieden die de tempeltjes vervaardigen. Dat loopt met een sisser af: de stadssecretaris weet de menigte te bedaren en Paulus vertrekt naar Macedonië.  

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--