Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Daniël

Daan, Dany, Danny, Dana, Daantje

Daniël betekent 'God is rechter'.

Daniël betekent 'God is rechter'. In Babel kreeg hij een andere, Babylonische naam: Beltsazar (“bescherm de koning”). Maar hij bleef trouw aan zijn Hebreeuwse naam – voor de gehoorzaamheid aan de God van Israël was hij bereid zijn leven in te zetten.

Is de naam Daniël populair in Nederland?

In 2002 was was de naam Daniël het populairst. De naam stond op #18 van de top 100 jongensnamen. Sinds 2017 valt de naam net buiten de top 100. De naam Daan staat daarintegen al jaren (ook in 2017) op #1 in de namenlijst.

Heeft Daniël een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Daniël is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Daniël terugvinden?

De naam Daniël is te vinden in onder andere de Bijbelboeken 1 Kronieken 3:1, Daniël 1:6 en Matteüs 24:15.

Hoeveel keer komt de naam Daniël voor in de bijbel?

De naam Daniël komt 118 keer voor in de bijbel

Wie was Daniël en wat deed hij?

Daniël treedt als tiener in dienst van het koninklijke hof. Hij besluit al jong om naar Gods wetten te leven, daarom eet hij nooit onrein voedsel. Enkele jaren later moet Daniël voor koning Nebukadnessar verschijnen, om een droom van de koning uit te leggen. De koning is onder de indruk van zijn uitleg en maakt Daniël heerser over een grote provincie.

Daniël is een zeer godsdienstige man. Op moeilijke momenten keert hij zich eerst in gebed tot God. Zijn vijanden gebruiken dit om hem in de val te lokken en de koning tegen hem op te zetten. Maar Daniël wordt telkens weer beschermd door Gods genade, zelfs als hij in de leeuwenkuil wordt gegooid. 

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--