Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Delila

Delilah, Delylah, Delija, Delijah

De naam Delila kent verschillende betekenissen. 'de smachtende' wordt vaak gebruikt, maar ook 'trage' of 'lusteloze' zijn mogelijke vertalingen. Ze staat bekend als 'kwetsbaar'.

De naam Delila kent verschillende betekenissen. 'de smachtende' wordt vaak gebruikt, maar ook 'trage' of 'lusteloze' zijn mogelijke vertalingen. Ze staat bekend als 'kwetsbaar'. In de Bijbel was Delila de vrouw die een verhouding kreeg met de sterke Simson. Delila was kwetsbaar, ze verraadde Simson aan de Filistijnen door te vertellen waar Simsons kracht vandaan kwam. 

Is de naam Delila populair in Nederland?

Haar naam komt niet vaak voor. In 2016 kregen 2 meisjes de naam Delila. De afgeleide naam Delilah is iets populairder. In 2016 kregen 11 meisjes haar naam. Delylah en Delijah komen ook weleens voor als namen.

Heeft Delila een negatieve beketenis?

Een smachtend of kwetsbaar persoon wordt vaak niet als positief gezien. “De smachtende” betekent dat iemand een hevig verlangen voor iets heeft wat diegene koste wat het kost nastreeft. Kwetsbaar zijn, wordt gezien als een zwakte: je bent onzeker of sterk beïnvloedbaar. Ook 'trage' of 'lusteloze' zijn geen positieve vertalingen.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Delila terugvinden?

De naam Delila is te vinden in Bijbelboek Rechters 16:1

Hoeveel keer komt de naam Delila voor in de bijbel?

De naam Delila komt 12 keer voor in de bijbel

Wie was Delila en wat deed zij?

Delila is de vrouw waar Simson een verhouding mee krijgt in het boek Rechters. De sterke Simson is door God uitgekozen om een begin te maken aan de bevrijding van Israël uit de greep van de Filistijnen. De Filistijnse stadsvorsten willen wraak, omdat Simson een enorme bedreiging voor de Filistijnen was. Hij maakte talloze slachtoffers, omdat de Filistijnen hem zijn vrouw hadden afgenomen.

De Filistijnen komen naar Delila voor hulp. Drie keer vraagt Delila aan Simson waarin zijn kracht schuilt en hoe hij geboeid moet worden zodat hij weerloos wordt. Drie keer vertelt Simson een leugen. Delila houdt vol en Simson geeft toe dat zijn kracht in zijn haar schuilt. De Filistijnen brengen Delila het beloofde geld en zij scheert Simsons haarvlechten eraf terwijl hij slaapt. Hierdoor kunnen de Filistijnen Simson gevangen nemen, hem de ogen uitsteken en meenemen naar Gaza. Daar sterft Simson uiteindelijk.

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--