Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dina

Dinah, Dien

Dina betekent 'oordeel' of 'vrouwelijke rechter'. In de Bijbel was Dina de enige dochter van Jakob en Lea.

Dina betekent 'oordeel' of 'vrouwelijke rechter'. In de Bijbel was Dina de enige dochter van Jakob en Lea. Dina werd door Sichem, een heerser over Kanaän, opgemerkt. Sichem onteerde haar maar wilde met haar trouwen. Dat mocht op één voorwaarde: alle mannen die bij Sichem en zijn vader hoorden, werden besneden. 

Is de naam Dina populair in Nederland?

Haar naam komt regelmatig voor. In 2016 kregen 68 meisjes de naam Dina. De afgeleide naam Dien was in 2012 het populairst. De naam werd in dat jaar aan 12 jongens gegeven.

Heeft Dina een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Dina is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Dina terugvinden?

De naam Dina is te vinden in het Bijbelboek Genesis 30:21

Hoeveel keer komt de naam Dina voor in de bijbel?

De naam Dina komt 9 keer voor in de bijbel

Wie was Dina en wat deed zij?

Dina is na meerdere zoons de enige dochter van Jakob en Lea. In Kanaän laat een heerser met de naam Sichem zijn oog op Dina vallen. Hij verkracht haar. De broers van Dina zijn woedend als ze hiervan horen. De vader van Sichem, Chamor, vertelt aan Jakob dat Sichem zielsveel vna Dina houdt en verzoekt Jakob haar aan Sichem uit te huwelijken.

Dina’s broers stellen één voorwaarde: iedereen van het mannelijke geslacht moet zich laten besnijden. Sichem en zijn vader stemmen toe. Alle mannen en Sichem worden besneden en worden drie dagen later ziek. Dan gaan de volle broers van Dina, Simeon en Levi, naar Sichems huis om hem en alle mannen te vermoorden. Ze nemen Dina mee en laten de andere broers de stad plunderen, omdat hun zus onteerd was.

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--