Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Dorkas

Dorcas

Dorkas betekent 'hinde' of 'gazelle'. Een gazelle staat bekend om haar sierlijke bewegingen.

Dorkas betekent 'hinde' of 'gazelle'. Een gazelle staat bekend om haar sierlijke bewegingen. Dorkas was een goed mens die aan anderen dacht en daarmee goede daden verrichtte. Ze maakte 'sierlijke gebaren' naar anderen. In de Bijbel was Dorkas een leerling die in Joppe woonde. Haar oorspronkelijke naam was Tabita. 

Is de naam Dorkas populair in Nederland?

Haar naam komt zelden voor. In 2014 werd er voor het laatst een meisje geboren die de naam Dorkas kreeg. De variant Dorcas komt ook nauwelijks voor.

Heeft Dorkas een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Dorkas is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Dorkas terugvinden?

De naam Dorkas is te vinden in het Bijbelboek Handelingen 9:36

Hoeveel keer komt de naam Dorkas voor in de bijbel?

De naam Dorkas komt 4 keer voor in de bijbel

Wie was Dorkas en wat deed zij?

Dorkas is een vrouw die in Joppe woont. Ze denkt veel aan anderen, verricht veel goede daden en doet veel giften. Toch wordt ze ziek en overlijdt ze.

Men heeft gehoord dat Petrus in Joppe is en ze besluiten hem te halen. Petrus gaat mee en vraagt iedereen de ruimte waarin Dorkas ligt te verlaten. Dan draait hij zich om naar het lichaam van Dorkas en spreekt haar aan met haar oorspronkelijke naam: Tabita. Hij beveelt haar op te staan. Dorkas opent haar ogen en gaat overeind zitten: ze leeft weer. Het verhaal gaat rond in Joppe en veel mensen komen hierdoor tot geloof.

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--