Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Efraïm

Efraim

De naam Efraïm betekent 'erg vruchtbaar' en lijkt op het Hebreeuwse woord voor 'dubbel vruchtbaar'.

De naam Efraïm betekent 'erg vruchtbaar' en lijkt op het Hebreeuwse woord voor 'dubbel vruchtbaar'. Efraïm was de zoon van Jozef, die bij de geboorte zei: 'want God heeft mij vruchtbaar doen worden in het land van mijn verdrukking'. 

Is de naam Efraïm populair in Nederland?

Efraïm is in Nederland geen populaire naam. Er zijn 105 mannen die deze naam dragen en 157 mannen die deze naam hebben als volgnaam. In 2015 was er een piek in het aantal geboortes: dat jaar werd de naam Efraïm aan 10 jongens gegeven. Naar schatting was 1966 het eerste jaar dat er meer dan vijf jongens waren die de naam Efraïm kregen.

Heeft Efraïm een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Efraïm is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Efraïm terugvinden?

De naam Efraïm is onder andere te vinden in het Bijbelboek Genesis 4:52 en Johannes 11:54. 

Hoeveel keer komt de naam Efraïm voor in de bijbel?

De naam Efraïm komt 201 keer voor in de bijbel

Wie was Efraïm en wat deed hij?

Efraïm is de tweede zoon van Jozef en zijn (Egyptische) vrouw Asnath. Hij is daarmee de jongere broer van Manasse en de kleinzoon van Jacob. In de tijd dat het met Jacob niet goed gaat, brengt Jozef beide zonen bij hem om de zegen te ontvangen. In plaats van het oudstenrecht, zet Jozef Efraïm aan de rechterkant, de plek van de 'grootste' zegen. Efraïm ontvangt daarom de rijke zegen van de oudste en zou veel nakomelingen krijgen. Zijn gelijknamige stam wordt de meest dominante stam van Israël. Als Kanaän op het punt staat om veroverd te worden, stuurt Efraïm Jozua, een van de twee verspieders die positief gezind terugkomt uit het land. Ook bij de verovering zelf heeft Efraïm een grote rol. Als koning Salomo overlijdt en het rijk in twee delen verdeeld raakt, levert Efraïm de eerste koning van het koninkrijk Israël: Jerobeam. 

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--