Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ehud

De naam Ehud kan meerdere betekenissen hebben: 'onverdeeld, eenheid' of 'ik zal dankzeggen, ik zal geprezen worden'.

De naam Ehud kan meerdere betekenissen hebben: 'onverdeeld, eenheid' of 'ik zal dankzeggen, ik zal geprezen worden'. 

Is de naam Ehud populair in Nederland?

De naam Ehud wordt in Nederland zo weinig gebruikt, dat we enkel weten dat er tussen de één en vijf mannen zijn die deze naam dragen. De naam is in Nederland dus allesbehalve populair. Naast Nederland, wordt de naam ook in Israël als jongensnaam gebruikt. 

Heeft Ehud een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Ehud is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Ehud terugvinden?

De naam Ehud is onder andere te vinden in het Bijbelboek Rechters 3:6. 

Hoeveel keer komt de naam Ehud voor in de bijbel?

De naam Ehud komt 14 keer voor in de bijbel

Wie was Ehud en wat deed hij?

Ehud is de tweede rechter over Israël. Hij komt uit de stam van Benjamin en is de zoon van Gera. Er wordt expliciet bij vermeld dat Ehud linkshandig is, iets wat hem in Moab goed van pas komt. Als Ehud het volk moet verlossen van aanvallen van Moab, laat Ehud een tweesnijdend zwaard maken. Hij verbergt het op zijn rechterheup, in plaats van aan de linkerkant zoals gebruikelijk is. Ehud gaat naar de koning van Moab om een soort schikking voor de aanval te treffen, als koning Eglon van Moab op zijn troon staat. Dan trekt Ehud zijn zwaard, dat niemand is opgevallen, en steekt het in de buik van de koning. Hij laat het zwaard zitten, vergrendelt de deuren en vertrekt. Tegen de tijd dat de dienaren van de koning zijn lichaam treffen, is Ehud al ontsnapt. Hij leidt de Israëlieten naar een overwinning en het volk leeft 80 jaar in vrede.

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--