Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Elisabet

Elisabeth, Elsbeth

De naam Elisabet betekent 'God heeft gezworen', wat vermoedelijk duidt op de belofte dat Elisabet een zoon zou krijgen.

De naam Elisabet betekent 'God heeft gezworen', wat vermoedelijk duidt op de belofte dat Elisabet een zoon zou krijgen. De naam wordt ook vertaald als 'eed van God'.

Is de naam Elisabet populair in Nederland?

Elisabeth was een ontzettend populaire naam in Nederland. De naam werd minder populair vanaf ongeveer 1970 en heeft nu nog zo'n 150 geboortes per jaar. Dit tegenover een toppunt van 3728 geboortes in 1946. De variant Elisabet komt  minder vaak voor, er zijn nu zo'n 300 vrouwen die deze naam dragen. 

Heeft Elisabet een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Elisabet is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Elisabet terugvinden?

De naam Elisabet is onder andere te vinden in het Bijbelboek Lucas 1:5. 

Hoeveel keer komt de naam Elisabet voor in de bijbel?

De naam Elisabet komt 9 keer voor in de bijbel

Wie was Elisabet en wat deed zij?

Elisabet leeft in de tijd dat Herodes koning van Judea is. Ze is getrouwd met Zacharias en beiden zijn afkomstig uit de stam van Aäron. Elisabet is onvruchtbaar, maar dit verandert als Zacharias dienst heeft in de tempel en de engel Gabriël hem vertelt dat ze toch een zoon krijgen. Zacharias vraagt de engel of hij het bewijs mag zien. De engel antwoordt hierop dat hij tot de geboorte niet meer zal kunnen spreken. Als Elisabet zes maanden zwanger is, komt de zwangere Maria, de moeder van Jezus, haar bezoeken. Maria is de nicht van Elisabet en blijft tot na de geboorte van Johannes. Dat de jongen Johannes zou heten, is door God ingegeven en wordt niet begrepen door de familie. Op het moment dat Zacharias opschrijft dat het kind Johannes moet heten, krijgt hij zijn stem weer terug. Johannes zou later Jezus dopen en staat bekend als Johannes de Doper. 

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--