Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Elkana

Elkana betekent 'wie door God is geschapen' of 'wie God heeft verkregen'.

Elkana betekent 'wie door God is geschapen' of 'wie God heeft verkregen'. Het komt van het Hebreeuwse werkwoord 'qanah', wat zowel verkrijgen als voortbrengen kan betekenen. 

Is de naam Elkana populair in Nederland?

De naam Elkana komt bij zowel mannen als vrouwen voor, maar is niet populair. Er zijn slechts negen mannen en tien vrouwen die deze naam dragen. De naam is in 2009 voor het laatst aan een jongen verbonden. 

Heeft Elkana een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Elkana is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Elkana terugvinden?

De naam Elkana is onder andere te vinden in het Bijbelboek Exodus 6:24. 

Hoeveel keer komt de naam Elkana voor in de bijbel?

De naam Elkana komt 22 keer voor in de bijbel

Wie was Elkana en wat deed hij?

Elkana, de zoon van Jerocham, komt uit Rama, in de streek Suf. Hij is getrouwd met Peninna en Hanna. Met zijn vrouw Peninna heeft hij kinderen, maar bij zijn vrouw Hanna wil dat niet lukken. Hanna gaat naar de tempel, waar ze God belooft dat ze haar zoon terug zal geven aan God, als ze een zoon krijgt. God luistert naar haar gebed en geeft haar een zoon, die ze Samuel noemt. Vanaf het moment dat ze Samuel niet meer zelf hoeft te voeden, geeft ze de jongen terug aan God bij de tempel. Hier dient priester Eli, die voor Samuel gaat zorgen. 

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--