Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Esau

Esauro

Esau betekent ‘harig, ruig’. Dit wijst op zijn rossige haar, maar ook op de ruige manier van leven (hij was jager). Hij wordt ook wel ‘Edom’ genoemd, ‘rood’.

Esau betekent ‘harig, ruig’. Dit wijst op zijn rossige haar, maar ook op de ruige manier van leven (hij was jager). Hij wordt ook wel ‘Edom’ genoemd, ‘rood’. Er wordt ook verband gelegd met de rode linzensoep die hij van Jakob krijgt in ruil voor zijn eerstgeboorterecht. Ook het bergachtige gebied aan de overkant van de Jordaan is bekend om zijn rode bergen. 

Is de naam Esaue populair in Nederland?

De naam Esau is sinds 2010 aan drie jongens gegeven. In heel Nederland lopen negen jongens rond met deze naam. De vervoeging Esauro komt slechts een keer voor in de afgelopen tien jaar, en er zijn niet meer dan vijf mannen in Nederland die deze naam dragen. 

Heeft Esau een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis is vrij specifiek. Het ruige buitenleven deed hem goed en was hem 'op het lijf geschreven'. Ook het rossige haar was niet negatief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Esau terugvinden?

De naam Esau is te vinden in Bijbelboek Genesis 25:18 in het oude testament en in Romeinen 9:13 in het nieuwe testament.

Hoeveel keer komt de naam Esau voor in de bijbel?

De naam Esau komt 102 keer voor in de bijbel

Wie was Esau en wat deed hij?

Esau is de zoon van Isaak en Rebekka en de tweelingbroer van Jakob. Esau is de lieveling van zijn vader Isaak, omdat hij regelmatig vers geschoten wild mee naar huis neemt. Hoewel hij de oudste is, krijgt hij niet de zegen van de eerstgeborene. Esau ruilt zijn eerstgeboorterecht namelijk met zijn broer Jakob voor een kom linzensoep en wat brood. Esau trouwt met meerdere Kanaänitische vrouwen, hoewel zijn ouders daar tegen zijn. Esau is de stamvader van de Edomieten, met wie de Israëlieten regelmatig conflicten hebben.

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--