Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ester

Esther

Esther of Ester is een Hebreeuwse meisjesnaam en komt waarschijnlijk van het werkwoord 'str', dat 'verbergen' betekent.

Esther of Ester is een Hebreeuwse meisjesnaam en komt waarschijnlijk van het werkwoord 'str', dat 'verbergen' betekent. 
In het Perzisch komt de naam van het woord 'setareh', dat 'ster' betekent. Daarnaast kan de naam de Hebreeuwse naam voor de Perzische godin van de liefde 'Ishtar' zijn.

Is de naam Ester populair in Nederland?

Zo'n 8500 mensen in Nederland dragen de naam Esther of Ester. Best een populaire naam dus. In 2016 hebben dan ook meer dan 50 meisjes deze naam gekregen. In Vlaanderen is de naam nog populairder, daar wordt de naam aan dubbel zoveel meisjes gegeven als in Nederland.

Heeft Ester een negatieve betekenis?

In het Hebreeuws heeft het een negatieve klank, omdat haar eigen naam, Hadassa, verborgen moest blijven. Haar Perzische naam is positief. Zij was als een ster, gelijk aan de godin van de liefde. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Ester terugvinden?

De naam Ester is te vinden in Bijbelboek Ester 2:1

Hoeveel keer komt de naam Ester voor in de bijbel?

De naam Ester komt 107 keer voor in de bijbel

Wie was Ester en wat deed zij?

Het Joodse volk leeft in ballingschap in Perzië. Ze worden vervolgd om hun geloof. Als koningin Vashti wordt verstoten, omdat zij haar schoonheid niet wil laten zien op een feest, wordt Hadassa, een mooi Joodse meisje, gekozen tot nieuwe koningin. Ze krijgt de Perzische naam Esther (=ster), genoemd naar de Perzische godin van de liefde. Het volk wordt nog steeds vervolgd. Er wordt zelfs een wet gemaakt om het volk uit te roeien. Op verzoek van haar neef Mordechai,vraagt ze een gesprek aan met de koning, wat haar het leven kan kosten. Gelukkig is de koning in een goede bui en mag ze haar vraag stellen. Ze vraagt om redding van haar volk. De wet kan niet meer teruggedraaid worden en daarom wordt er besloten dat de Joden zich mogen verweren. Zo redt Esther haar volk.

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--