Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Filemon

Filémon

De naam Filemon betekent 'liefhebbend' of 'iemand die kust'. In de brief die Paulus aan hem schrijft, wordt hij 'de geliefde' genoemd.

De naam Filemon betekent 'liefhebbend' of 'iemand die kust'. In de brief die Paulus aan hem schrijft, wordt hij 'de geliefde' genoemd. Paulus spreekt over hem als een man die veel liefde heeft én geeft. Paulus en Timotheüs beleven veel vreugde en troost aan zijn liefde.

Is de naam Filemon populair in Nederland?

De naam Filemon is een jongensnaam, maar is niet heel populair. Gemiddeld wordt er elk jaar aan één kind deze naam gegeven. In 2006 en 2009 kregen drie kinderen deze naam. In 2016 werden er geen kinderen met de naam Filemon geboren.

Heeft Filemon een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Filemon is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Filemon terugvinden?

De naam Filemon is te vinden in Bijbelboek Filemon 1:1

Hoeveel keer komt de naam Filemon voor in de bijbel?

De naam Filemon komt 1 keer voor in de bijbel

Wie was Filemon en wat deed hij?

In het Bijbelboek Filemon schrijft Paulus een brief aan Filemon. Paulus noemt hem 'de geliefde' en 'onze medearbeider'. In de brief houdt Paulus een pleidooi voor de gevluchte slaaf Onesimus, die eigendom was van Filemon en nu gevlucht is naar Paulus. Waarom hij gevlucht is, wordt niet duidelijk. Paulus schrijft dat deze slaaf erg nuttig is geweest voor hem en dat hij zich heeft bekeerd tot het christendom. Hij vraagt of Filemon hem weer in liefde wil aannemen, omdat hij veel voor hem kan betekenen. Als Onesimus Filemon nog wat schuldig is, wil Paulus dit eigenhandig betalen.

Paulus gaat ervan uit dat Filemon naar hem zal luisteren. Hij eindigt de brief met de opdracht een plek vrij te houden als hij binnenkort vrijgelaten zal worden.

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--