Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gabriël

Gabriel, Gaby, Gabriëlla, Gabriella, Gabri

De naam Gabriël betekent 'kracht' of 'sterke man van God'. Gabriël is een engel.

De naam Gabriël betekent 'kracht' of 'sterke man van God'. Gabriël is een engel. De naam is afkomstig van de Hebreeuwse woorden 'geber', dat 'sterke man' betekent en 'el', dat 'Gods' betekent. Hij is een belangrijke boodschapper van God. Aan Maria komt hij vertellen dat zij in verwachting is van Jezus.

Is de naam Gabriël populair in Nederland?

De naam Gabriël is redelijk populair in Nederland. De naam wordt aan jongens en meisjes gegeven, maar voornamelijk aan jongens. In 2017 kregen 46 jongens deze naam. De naam stond daarmee op plek 335. Slechts vijf meisjes in heel Nederland heten Gabriël.

Heeft Gabriël een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Gabriël is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Gabriël terugvinden?

De naam Gabriël is te vinden in Bijbelboek Lucas 1:19

Hoeveel keer komt de naam Gabriël voor in de bijbel?

De naam Gabriël komt 5 keer voor in de bijbel

Wie was Gabriël en wat deed hij?

De aartsengel Gabriël komt een paar keer voor in de Bijbel. Hij kondigt aan Zacharias de geboorte van zijn zoon Johannes de Doper aan. Wanneer Zacharias vraagt of die boodschap wel klopt, antwoordt hij: “Ik ben Gabriël die altijd in Gods nabijheid is en ik ben gezonden om je dit goede nieuws te brengen.” Het bekendste verhaal is dat hij naar Maria toekomt om haar te vertellen dat ze een kind zal krijgen en dat zij Hem Jezus moet noemen. Ook verschijnt hij aan Daniël, wanneer hij een visioen krijgt wat hij niet begrijpt, komt Gabriël naar hem toe en legt hem deze uit. Later wanneer Daniël aan het bidden is, komt Gabriël weer naar hem toe en ook dan onderwijst hij hem.

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--