Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Gideon

Guido, Gydo, Gido

De betekenis van Gideon is 'Hij die neerslaat', 'veller', of 'omhouwer'.

De naam Gideon komt overeen met zijn verhaal in de Bijbel. De betekenis is 'Hij die neerslaat', 'veller', of 'omhouwer'. Als hij het altaar van Baäl neerhaalt, krijgt hij de naam 'Jerobaäl'. Gideon was de vierde rechter van Israël en heeft met een leger van slechts 300 man 150.000 midianiten verslagen. 

Is de naam Gideon populair in Nederland?

De naam Gideon wordt jaarlijks aan zo'n 30 kinderen gegeven. De namen 'Guido', 'Gido' en 'Gydo' zijn minder populair. Die worden jaarlijks aan zo'n 10 kinderen gegeven. 

Heeft Gideon een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Gideon is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Gideon terugvinden?

De naam Gideon is onder andere te vinden in het Bijbelboek Rechters 6:1. 

Hoeveel keer komt de naam Gideon voor in de bijbel?

De naam Gideon komt 58 keer voor in de bijbel

Wie was Gideon en wat deed hij?

Gideon is de vijfde rechter uit het boek Rechters. Het boek is onderdeel van de profeten van de Hebreeuwse Bijbel, die in de joodse traditie ook wel Tenach wordt genoemd. Gideon is de zoon van Joas uit de stam Manasse en wordt door God benoemd om de Israëlieten te bevrijden uit de hand van de Midjanieten en Amalekieten. Toch pakt Gideon deze opdracht niet zomaar aan: hij wil eerst een duidelijk teken van God zien. Als God tot drie keer toe laat zien dat Hij Gideon bij zal staan, gaat Gideon op pad. 

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--