Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Hermes

Hermes is de Griekse god van wegen, handel, reizigers en dieven. Hij is tevens de boodschapper van de goden en de zoon van Zeus.

Hermes is de Griekse god van wegen, handel, reizigers en dieven. Hij is tevens de boodschapper van de goden en de zoon van Zeus. De naam is afgeleid voor de Griekse benaming voor een mijlpaal bij de grens. In het Roomse pantheon stond hij bekend als Mercurius. Ironisch genoeg was er ook een gelovige uit Rome die de naam droeg die nauwe banden had met Paulus. De naam zelf betekent iets als 'spreken' of 'uitleggen'.

Is de naam Hermes populair in Nederland?

De naam Hermes komt niet veel voor. Minder dan vijftig mensen hebben de naam als eerste naam of volgnaam. Waarschijnlijk is de associatie met de Griekse godheid te groot voor mensen, christenen of seculier, om hun kind Hermes te noemen.

Heeft Hermes een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Hermes is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Hermes terugvinden?

De naam Hermes is te vinden in Bijbelboek Handelingen 14:12. 

Hoeveel keer komt de naam Hermes voor in de bijbel?

De naam Hermes komt 1 keer voor in de bijbel

Wie was Hermes en wat deed hij?

In zijn brief aan de Romeinen, stuurt Paulus zijn hartelijke groeten aan Hermes en aan Hermas. Een van hen zou Sint Hermes worden, maar het is niet duidelijk wie van de twee dat uiteindelijk is geworden. Hermes was een gebruikelijke naam in het Romeinse rijk, voornamelijk onder slaven. Gezien de associatie met de Griekse god van boodschappen, is dit niet zo gek. Wanneer Paulus en Barnabas in Lystra (Griekenland) aankomen, beschouwen de Grieken ze als Zeus en Hermes. Paulus wordt als Hermes bestempeld, omdat hij van de twee apostelen het meeste spreekt.

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--