Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Herodes

Herodias

Er is tot op de dag van vandaag veel verdeeldheid over wat de naam betekent. Waarschijnlijk betekent de naam zoiets als 'heerser', 'held'.

Er is tot op de dag van vandaag veel verdeeldheid over wat de naam Herodes betekent. Waarschijnlijk betekent de naam zoiets als 'heerser', 'held', maar het zou ook af kunnen stammen van het Hebreeuwse 'harad', wat 'angstig' of 'bevend' betekent. 

Is de naam Herodes populair in Nederland?

De naam Herodes komt niet vaak voor in Nederland: minder dan vijf Nederlanders heten Herodes. Het komt waarschijnlijk door de associatie van de naam dat het niet veel voorkomt, vooral binnen christelijk Nederland.

Heeft Herodes een negatieve betekenis?

Ja. Naast de implicatie die de naam heeft in het Hebreeuws is de bekendste Herodes in de Bijbel verantwoordelijk voor de dood van vele kinderen.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Herodes terugvinden? 

De naam Herodes is te vinden in Bijbelboek Matteüs 2:1. 

Hoeveel keer komt de naam Herodes voor in de bijbel?

De naam Herodes komt 45 keer voor in de bijbel

Wie was Herodes en wat deed hij?

De bekendste Herodes geeft het bevel om elke jongetje onder de twee jaar oud om te brengen, uit vrees voor de nieuwe 'Koning'. Jozef wordt hiervoor in een droom gewaarschuwd dooreen engel van de Heer en vlucht met Maria en Jezus naar Egypte. Het zal niet de enige keer zijn dat Jezus met een Herodes te maken krijgt. Herodes Antipas is namelijk degene die verantwoordelijk is voor de executie van Johannes de Doper. Hij wordt onthoofd op verzoek van Herodes' stiefdochter Salome. Herodes Antipas was ook degene die Jezus verhoorde tijdens zijn rechtzaak. 

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--