Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Immanuel

Manuel, Emma

Er is geen naam waarvan de betekenis zo bekend binnen de christelijke wereld als deze. De naam wordt toegeschreven aan de Messias en voor christenen is dat Jezus. De naam betekent 'God is met ons'.

Er is geen naam waarvan de betekenis zo bekend binnen de christelijke wereld als deze. De naam wordt toegeschreven aan de Messias en voor christenen is dat Jezus. De naam betekent 'God is met ons'.

Is de naam Immanuel populair in Nederland?

De naam Immanuel komt veel voor als volgnaam (719). De variatie Manuel komt nog vaker voor. Manuel is sinds de jaren zeventig populair geworden, met tussendoor wat dalingen. Amsterdam en Rotterdam hebben de meeste Manuels.

Heeft Immanuel een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Immanuel is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Immanuel terugvinden?

De naam Immanuel is te vinden in onder andere het Bijbelboek Jesaja 7:1 en Matteüs 1:23. 

Hoeveel keer komt de naam Immanuel voor in de bijbel?

De naam Immanuel komt 6 keer voor in de bijbel

Wie was Immanuel en wat deed hij?

In Jesaja, spreekt de profeet naar wie het boek vernoemd is al over de komst van Jezus. Volgens Jesaja zal hij de naam Immanuel krijgen. Na enkele honderden jaren wordt dan uiteindelijk Jezus geboren. Hoewel Maria blij is met de zwangerschap en weet dat haar kind bijzonder is, weet Jozef niet zo goed wat hij ervan moet denken. Hij houdt van Maria, maar is bang dat haar plotselinge zwangerschap in opspraak komt. Bang voor de schande die over ze heen kan komen, denkt hij erover na om Maria 'in het geheim te verstoten'. Die nacht verschijnt er een engel in zijn droom. Hij verzekert Jozef dat hij niet bang hoeft te zijn en vertelt hem alles. "De maagd zal zwanger zijn en een zoon baren, en men zal hem de naam Immanuel geven, wat in onze taal 'God is met ons' betekent." (Mattheüs 1:23)

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--