Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jakob

Jakoba, Jakobje, Jakobus

Deze Hebreeuwse naam heeft een onzekere betekenis. Het zou mogelijk 'Hij zal beschermen' kunnen betekenen, maar er wordt ook gedacht dat het 'hij greep de hiel' of 'bedrieger' betekent.

Deze Hebreeuwse naam heeft een onzekere betekenis. Het zou mogelijk 'Hij zal beschermen' kunnen betekenen, maar er wordt ook gedacht dat het 'hij greep de hiel' of 'bedrieger' betekent. Dit verband wordt gelegd door Jakob en Esau en hun relatie. 

Is de naam Jakob populair in Nederland?

In 1946 werden er 1858 kinderen geboren die de naam Jakob kregen. Dit was het populairste jaar voor Jakob: sindsdien werden er steeds minder jongetjes Jakob genoemd. Rond 1980 is het helemaal snel gegaan: vanaf dat jaar waren het er 384 of minder.

Heeft Jakob een negatieve betekenis?

De betekenis van de naam 'Jakob' kun je negatief opvatten

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Jakob terugvinden?

De naam Jakob is onder andere te vinden in het Bijbelboek Genesis 25:18 en Matteüs 1:2. 

Hoeveel keer komt de naam Jakob voor in de bijbel?

De naam Jakob komt 429 keer voor in de bijbel

Wie was Jakob en wat deed hij?

Jakob is de zoon van Isaak en Rebekka en broer van Esau. Door een list zorgt Rebekka er samen met Jakob voor dat Isaak op zijn sterfbed de zegen voor de eerstgeborene aan Jakob, de jongere broer van Esau geeft. Als Esau dit ontdekte, wordt hij woedend, waarna Jakob vlucht. Tijdens zijn vlucht ontmoet Jakob God, die hem belooft dat hij stamvader wordt van een machtig en talrijk volk. Later in zijn leven ontmoet Jakob God opnieuw, dit keer raakt hij met Hem in een worsteling. Hierna krijgt Jakob een nieuwe naam: Israël.

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--