Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jannes

Jan, Janne

Jannes kan betekenen: ‘tegenstand’, ‘tegenstelling', 'onderdrukker' of 'hij kwelde'. Het zou ook 'God is verzoenend' kunnen betekenen.

De naam ‘Jannes’ kan via het Griekse ‘Johana’ afgeleid zijn van het Hebreeuwse werkwoord voor ‘tegenstand’ of ‘tegenstelling'. Een andere mogelijke betekenis is 'onderdrukker' of 'hij kwelde'. Het zou ook van de naam 'Johannes' afgeleid kunnen zijn, wat zou betekenen dat het 'God is verzoenend' betekent. Jannes was een tovenaar en de apostel Paulus noemt hem in een tekst waar het gaat over mythes. 

Is de naam Jannes populair in Nederland?

In de twintigste eeuw was Jannes een populaire naam. Rond de honderd jongens kregen jaarlijks de naam Jannes. Vanaf 1970 is de naam in populariteit gedaald. In 2015 zijn er acht jongens geboren met de naam Jannes. 

Heeft Jannes een negatieve betekenis?

???

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Jannes terugvinden?

De naam Jannes is te vinden in het Bijbelboek 2 Timoteüs 3:8

Hoeveel keer komt de naam Jannes voor in de bijbel?

De naam Jannes komt 2 keer voor in de bijbel

Wie was Jannes en wat deed hij?

Jannes wordt in de Bijbel samen met zijn broer Jambres genoemd. Zij zijn Egyptische tovenaars, ook wel ‘wijze mannen’ of ‘magiërs’ genoemd. Jannes en Jambres nemen het op tegen Mozes, zij bootsen met hun wonderen de eerste wonderen van Mozes na. Na de derde plaag, die van de muggen, bekennen de magiërs dat het de hand van God is.

Paulus schrijft de namen van Jannes en Jambres later in Timotheüs in een ruimere context: hij doelt dan op mensen die zich afzetten tegen Gods waarheid en zeggen dat christenen mythes navolgen.    

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--