Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jefta

De naam Jefta betekent ‘Hij opent’ of ‘God opent’.

De naam Jefta betekent ‘Hij opent’ of ‘God opent’. De profeet Samuel verwijst naar Jefta als een van de belangrijkste rechters van Israël. Hebreeën 11:32 noemt Jefta één van de geloofshelden, samen met Barak, Gideon en Simson.

Is de naam Jefta populair in Nederland?

In 2016 kregen 25 jongens de naam Jefta. De laatste tien jaar is de naam iets in populariteit gestegen, maar nog steeds komt de naam niet veel voor. Zo’n 400 mensen in Nederland hebben de voornaam Jefta. 

Heeft Jefta een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Jefta is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Jefta terugvinden?

De naam Jefta is te vinden in het Bijbelboek Rechters 10:5 en Hebreeën 11:32

Hoeveel keer komt de naam Jefta voor in de bijbel?

De naam Jefta komt 25 keer voor in de bijbel

Wie was Jefta en wat deed hij?

Jefta wordt legeraanvoerder van Gilead, als de Ammonieten proberen om het gebied te veroveren. Voordat het gevecht begint, smeekt Jefta om God's hulp en legt hij een gelofte af. Hij belooft God dat hij het eerste wat hem tegemoet komt offert, als hij veilig thuiskomt.

God helpt hem de Ammonieten te verslaan, maar het eerste wat hem tegemoet komt is zijn dochter, zijn enige kind.

Als Jefta beseft dat hij haar moet offeren, scheurt hij zijn kleding als teken van rouw. Toch kan hij zijn belofte niet ongedaan maken, weet ook zijn dochter. Zij gaat twee maanden de bergen in om haar maagdelijkheid te betreuren, waarna Jefta haar offert als brandoffer. 

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--