Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jeremia

Jeremia betekent 'door de Heer aangewezen' of ‘God zal sterk maken’.

Jeremia betekent 'door de Heer aangewezen', maar kan ook met ‘God zal sterk maken’ worden vertaald. Jeremia wordt gerekend tot de ‘grote profeten’ van het Oude Testament. Hij was de zoon van Hilkia en wordt herinnerd als een fel criticus van de politiek-religieuze verhoudingen in het koninkrijk Juda. 

Is de naam Jeremia populair in Nederland?

Jeremia is een zeldzame naam, en wordt maar enkele keren per jaar gegeven. Er wonen ruim honderd mannen/jongens met de naam Jeremia in Nederland en er zijn zo’n tien meisjes/vrouwen die deze naam dragen. 

Heeft Jeremia een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Jeremia is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Jeremia terugvinden?

De naam Jeremia is onder andere te vinden in het Bijbelboek 2 Kronieken 35:25 en Matteüs 2:17

Hoeveel keer komt de naam Jeremia voor in de bijbel?

De naam Jeremia komt 150 keer voor in de bijbel

Wie was Jeremia en wat deed hij?

Jeremia is een bekende profeet. Hij is de zoon van priester Hilkia en bezit veel grond. Jeremia ziet zijn volk lijden en hij zegt ze dat dit gebeurt omdat ze ontrouw zijn aan God. Hij roept de Israëlieten op om zich te bekeren. Zijn vaak kritische profetieën worden niet altijd enthousiast ontvangen door de heersende kringen. Hij wordt verbannen uit de tempel in Jeruzalem en koning Jojakim laat rollen met Jeremia’s uitspraken verbranden. Wanneer Jeruzalem wordt ingenomen door Nebukadnesar, die Israëlieten in ballingschap naar Babylonië stuurt, blijft Jeremia zo lang mogelijk in Jeruzalem. Dat wordt te gevaarlijk en een groep Judeeërs voeren hem tegen zijn wil in mee naar Egypte.

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--