Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Johannes

Johan, Jan, Hans, Jochanan

Johannes betekent 'God is genadig' of 'God is verzoenend'. Afkomstig van de Hebreeuwse naam Yochanan. Yo verwijst naar God en Chanan betekent 'genadig zijn'.

Johannes betekent 'God is genadig' of 'God is verzoenend'. Afkomstig van de Hebreeuwse naam Yochanan. Yo verwijst naar God en Chanan betekent 'genadig zijn'.

Is de naam Johannes populair in Nederland?

Johannes is een veelvoorkomende jongensnaam in Nederland. De naam werd in de afgelopen tien jaar het vaakst gegeven in 2010, namelijk 318 keer. De populariteit van de naam is sindsdien gedaald. In 2017 kregen nog maar 170 jongens de voornaam Johannes. 

Heeft Johannes een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Johannes is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Johannes terugvinden?

De naam Johannes is te vinden in het Bijbelboek Matteüs 3:1. 

Hoeveel keer komt de naam Johannes voor in de bijbel?

De naam Johannes komt 181 keer voor in de bijbel

Wie was Johannes en wat deed hij?

De bekendste Johannes is waarschijnlijk Johannes de Doper. Hij is de enige zoon van priester Zacharias en zijn vrouw Elisabet en wordt ongeveer een half jaar geboren vóór de geboorte van Jezus. Hij is een profeet en vertelt in de woestijn van Judea over de komst van het koninkrijk. In Matteüs staat dat hij een ruwe mantel van kamelenhaar draagt en zich voedt met sprinkhanen en wilde honing. Johannes roept de mensen op tot inkeer en velen uit Judea laten zich door hem dopen in de Jordaan. Ook Jezus komt naar de Jordaan om door Johannes gedoopt te worden. 

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--