Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jona

Jonas, Yonah

Jona komt van de Hebreeuwse naam 'Yonah', wat 'duif' betekent. Een andere betekenis van de naam Jona is 'God heeft gegeven', afgeleid van de naam Jonatan.

Jona komt van de Hebreeuwse naam 'Yonah', wat 'duif' betekent. Een andere betekenis van de naam Jona is 'God heeft gegeven', afgeleid van de naam Jonatan. 

Is de naam Jona populair in Nederland?

De naam Jona wordt in Nederland gegeven aan zowel jongens als meisjes, maar komt niet veel voor. De populariteit van de naam is de afgelopen jaren iets gestegen. In 2015 kregen 33 jongens en 5 meisjes de naam Jona. De vervoeging Jonas is in Nederland bekender. Per jaar worden er gemiddeld 90 jongens Jonas genoemd.

Heeft Jona een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Jona is positief. 

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Jona terugvinden?

De naam Jona is te vinden in onder andere het Bijbelboek 2 Koningen 14:25 en Matteüs 12:39. 

Hoeveel keer komt de naam Jona voor in de bijbel?

De naam Jona komt 29 keer voor in de bijbel

Wie was Jona en wat deed hij?

Jona is een profeet uit het Oude Testament. God geeft hem de opdracht naar Nineve te gaan, om de stad aan te klagen vanwege het goddeloze gedrag van de bewoners. Jona zit dit niet zitten en vlucht op een schip dat naar Tarsis gaat. Onderweg brengt God het schip in een hevige storm. Jona laat zich door de bemanning van het schip overboord gooien, waarna hij opgeslokt wordt door een grote vis. Drie dagen en drie nachten brengt hij in de maag van de vis door. Na gebed van Jona spuugt de vis hem uit op het land. Jona vertrekt alsnog naar Nineve en vertelt de inwoners dat God de stad zal wegvagen. Hierdoor krijgen de mensen in Nineve berouw en besluit God de stad te sparen.

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--