Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Josia

Jos, Josha, Josa

Deze Hebreeuwse naam is een ode aan God. Letterlijk betekent het 'de Heer is mijn redder'.

Deze Hebreeuwse naam is een ode aan God. Letterlijk betekent het 'de Heer is mijn redder'. Josia komt voor in het Oude Testament en is geboren in 648 voor Christus. Hij volgde zijn vader op jonge leeftijd als koning op van het koninkrijk Juda.

Is de naam Josia populair in Nederland?

Deze naam, met als bekendste vervoeging Jos, wordt in Nederland heel weinig gebruikt. Ieder jaar krijgen maximaal vijf jongens de naam Josia. De vervoegingen Josha en Josa worden voor beide geslachten gebruikt, maar niet meer dan drie jongens en drie meisjes ontvangen jaarlijks deze naam.

Heeft Josia een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Josia is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Josia terugvinden?

De naam Josia is onder andere te vinden in het Bijbelboek 1 Koningen 13:2 en Matteüs 1:10.

Hoeveel keer komt de naam Josia voor in de bijbel?

De naam Josia komt 62 keer voor in de bijbel

Wie was Josia en wat deed hij?

De jonge Josia moet zijn vader Amon al op achtjarige leeftijd opvolgen, nadat Amon zich hooghartig van God afkeerde en door zijn dienaren op gewelddadige wijze afgezet werd. Onder Josia's bewind komt er een tijd van voorspoed en aanbidding van God: afgoden worden geweerd en offerplaatsen daarvoor afgebroken. In deze periode begint Juda ook godsdiensthervormingen door te voeren, en Bijbelse geschriften te herschrijven om meer tot God te komen. Ook weert Juda zich tegen de buitenlandse machten van het Assyrische en het Babylonische Rijk, maar in de strijd tegen Egypte raakt Josia zwaargewond en verliest zijn leven. Josia deed wat goed was in de ogen van de Here.

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--