Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jotam

Enkele bronnen vermelden dat het een Hebreeuws eerbetoon aan God's perfectie is: 'Yahweh is volmaakt' of 'Yahweh is oprecht'.

Er is heel weinig bekend over de achtergrond van Jotam's naam. Enkele bronnen vermelden dat het een Hebreeuws eerbetoon aan God's perfectie is: 'Yahweh is volmaakt' of 'Yahweh is oprecht'. Naast Jotam als zoon van Gideon, is er ook een Jotam als opvolger van zijn vader en koning Azarja in Juda.

Is de naam Jotam populair in Nederland?

Een van de zeldzaamste namen in Bijbelse babynamenlijst is zonder meer die van Jotam. In de afgelopen tien jaar is, voor zover bekend, maar één echtpaar geweest die hun kind deze naam heeft gegeven.

Heeft Jotam een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Jotam is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Jotam terugvinden?

De naam Jotam is onder andere te vinden in het Bijbelboek Rechters 9:5 en Matteüs 1:9.

Hoeveel keer komt de naam Jotam voor in de bijbel?

De naam Jotam komt 29 keer voor in de bijbel

Wie was Jotam en wat deed hij?

Jotam van Gideon is vooral bekend van de 'Fabel van Jotam', waarin hij de aanhangers uit Sichem van de zelfverkozen koning Abimelech toespreekt vanaf de berg Gerizim. In deze speech vertelde hij een vergelijking waarin hij waarschuwde voor het zweren van trouw aan de nieuwe koning, waarop hij moest vluchten. Jotam van Juda wordt omschreven in 2 Koningen en bestuurde eerst Jeruzalem zestien jaar lang, voordat hij zijn doodzieke vader opvolgde. Onder zijn leiding wordt de Bovenpoort van de tempel van de Heer gebouwd, hoewel het volk zijn zoektocht naar God niet altijd steunde en afgoden aanbad.

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--