Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jozef

De naam betekent zoveel als 'God voorziet en maakt beter' in het Hebreeuws.

Jozef is een veel voorkomende naam voor mannen in de Bijbel. Het betekent zoveel als 'God voorziet en maakt beter' in het Hebreeuws. In Oost-Europese talen zoals het Pools staat de naam ook voor 'God zal groter worden'. 

Is de naam Jozef populair in Nederland?

De naam Jozef is in Nederland niet erg populair: de bevolking krijgt er ieder jaar slechts tussen de vijf en tien kinderen bij met deze naam. 

Heeft Jozef een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Jozef is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Jozef terugvinden?

De naam Jozef is onder andere te vinden in het Bijbelboek Genesis 30:24 en Matteüs 1:16.

Hoeveel keer komt de naam Jozef voor in de bijbel?

De naam Jozef komt 256 keer voor in de bijbel

Wie was Jozef en wat deed hij?

Opvallend veel hogepriesters krijgen de naam Jozef bij hun geboorte, maar in de Bijbel staat Jozef vooral bekend als de man van Maria. Jozef van Nazareth was in zijn dagelijks leven timmerman en werd uiteindelijk stiefvader van Jezus. Al tijdens de jeugd van Jezus verliest de Bijbel de aansluiting en wordt Jozef niet meer genoemd. De andere bekende Jozef is de dromerige, eennajongste zoon van Jakob, die wordt verdreven en verstoten door tien van zijn andere broers. In Egypte krijgt hij als droomuitlegger een leidinggevende taak aan het hof en wordt uiteindelijk onderkoning van Egypte. Uiteindelijk maakt Jozef het weer goed met zijn broers als zij in hun onwetendheid bij hem langskomen in tijden van schaarste.

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--