Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Jozua

Joshua, Jos

Jozua heeft de nodige vervoegingen en afkortingen in verschillende talen en allemaal betekenen ze: 'God is mijn redder'.

Jozua heeft de nodige vervoegingen en afkortingen in verschillende talen en allemaal betekenen ze: 'God is mijn redder'. Jozua was de opvolger van Mozes, hoewel hij eerst Hosea heette. Mozes en Jozua leidden de Israëlieten weg uit Egypte, waarna Jozua Jericho en Kanaän wist in te nemen.

Is de naam Jozua populair in Nederland?

De naam Jozua lijkt bezig met een stille opwekking. Sinds 2014 is het aantal kinderen met deze naam bijna verdubbeld. Nu worden jaarlijks zo'n vijftien kinderen met de klassieke benaming genoemd, terwijl de Engelse variant Joshua bijna is gehalveerd in populariteit. Overige vervoegde namen worden bijna niet gebruikt voor zowel jongens als meisjes.

Heeft Jozua een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Jozua is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Jozua terugvinden?

De naam Jozua is onder andere te vinden in het Bijbelboek Exodus 17:9 en Lucas 3:29.

Hoeveel keer komt de naam Jozua voor in de bijbel?

De naam Jozua komt 231 keer voor in de bijbel

Wie was Jozua en wat deed hij?

Jozua is de zoon van Nun. In zijn leven was hij eerst een ondergeschikte helper van Mozes, maar wordt uiteindelijk zijn opvolger nadat God besluit dat de Mozes het Beloofde Land wel mag zien maar niet binnentreden. Onder Jozua's hand worden zowel Jericho als Kanaän veroverd. Hij vraagt God vaak om steun en krijgt deze, waarbij de Heer de zon en maan eens tijdelijk stilzette om de Amorieten te verslaan. Volgens verschillende Bijbelteksten was Jozua een sterk militair leider die graag begon met een schone lei.

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--