Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Juda

Yehudit

Juda betekent in het Arabisch en het Hebreeuws 'geprezen' of 'bewonderd'.

Juda is van oorsprong een Arabische naam voor jongens. Het betekent zowel in deze taal als het Hebreeuws 'geprezen', of 'bewonderd'. In de Bijbel verwijst de naam ook naar een afkomstige van de Juda-stam, terwijl het woord jood een afgeleide van deze naam werd.

Is de naam Juda populair in Nederland?

Het aantal Nederlandse ouders wat hun zoon jaarlijks de naam Juda geeft, neemt sinds 2011 gestaag toe tot zo'n veertig kinderen per jaar. De vervoeging voor meisjes, Yehudit, kan niet delen in die populariteit en schommelt sterk. In 2016 werden slechts zeven Yehudits geboren.

Heeft Juda een negatieve betekenis?

Nee, de betekenis van Juda is positief.

In welk gedeelte van de Bijbel kan ik Juda terugvinden?

De naam Juda is onder andere te vinden in het Bijbelboek Genesis 29:35 en Matteüs 1:2.

Hoeveel keer komt de naam Juda voor in de bijbel?

De naam Juda komt 799 keer voor in de bijbel

Wie was Juda en wat deed hij?

Juda is in de Bijbel niet alleen een persoon uit het Oude Testament, maar uit deze stamvader komt een volledige stam en zelfs een koninkrijk voort. Juda is de de vierde zoon van Jakob en Lea en heeft een roerige levensloop, zo blijkt uit Genesis. Hij wordt voorouder van Jezus door per ongeluk een kind te krijgen bij zijn schoondochter Thamar. Hij is ook een van de broers van Jozef die hem in de put gooiden. Wel meldt hij zich vele jaren later vrijwillig aan om Benjamin naar Jozef terug te brengen. Hij drong in twee gevallen aan op geweldloze oplossingen, eerst om Jozef en later om Benjamin in Egypte te sparen, zodat zij niet gedood zouden worden.

Ontvang gratis het inspiratieboekje 'Bijbelse babynamen'!

Je ontvangt dit boekje, met maar liefst 300 namen, per e-mail. Daarna krijg je nog 4 e-mails vol handige tips om je te helpen bij de naamkeuze, inspiratie voor originele teksten op het geboortekaartje én mooie artikelen over (geloofs)opvoeding.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--